poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z kaszy perłowej z wędzonym kurczakiem

Zawsze kiedy zostaje mi z obiadu ugotowana kasza, staram się ją zagospodarować w jakiejś sałatce. Tym razem połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Sałatka przestała sobie przez noc w lodówce, zmacerowała się, a na drugi dzień posłużyła jako drugie śniadanie w pracy. Pyszna i zdrowa :)


Sałatka z kaszy perłowej z wędzonym kurczakiem


Składniki:
2 szklanki ugotowanej na sypko jęczmiennej kaszy mazurskiej perłowej grubej
wędzona ćwiartka kurczaka
kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
1/3 dużej czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
pomidor
sól
pieprz
łyżka oleju


Wykonanie:
Pora obrałam, pokroiłam w pół-plasterki, włożyłam do sitka i przelałam wrzątkiem. Pomidora nacięłam na krzyż na czubku, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, pokroiłam w kosteczkę. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w kosteczkę. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Mięso oddzieliłam od kości i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wymieszałam z olejem i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakowałoby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz kaszę, to polecam. Sałatka jest lekka, bo nie zawiera majonezu, ani innego ciężkiego sosu :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...