czwartek, 3 stycznia 2013

SZYBKI NIBY-GYROS Z KURCZAKA


Ostatnio często zdarza mi się nie przygotować obiadu z dnia na dzień. Ze zmęczenia, nie z lenistwa. Kiedy pomyślę, że miałabym zrobić coś więcej niż ukrojenie kromki chleba, to ogarnia mnie przekonanie, że od tego wysiłku odpadną mi ręce... Oczywiście następnego dnia jestem zdana na błyskawiczne gotowanie, a żeby nie jeść podgrzanych parówek, staram się w drodze z pracy do domu (czyli raptem kilka przystanków autobusowych) wymyślić coś szybkiego, niekłopotliwego, a przy tym smacznego. Tym razem znów wyszło fajne jedzonko :)


Szybki niby-gyros z kurczaka


Składniki:
Duża pojedyncza pierś kurczaka
łyżka oleju
1/3 dużej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
szklanka gorącej wody
2 liście kapusty pekińskiej
opcjonalnie kilka łyżek kremówki
2 porcje makaronu tagiatelle szpinakowe
sól 


Przygotowanie:
Pierś opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam poprzecznie w paski. Paprykę umyłam, oczyściłam z pestek i białych włókien, pokroiłam w cienkie paseczki. Czosnek obrałam, drobniutko posiekałam. Liście kapusty pekińskiej opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w paski. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i osmażałam mieszając od czasu do czasu, aż zmieniło kolor.
W międzyczasie nastawiłam wodę, osoliłam ją i ugotowałam makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do mięsa dodałam paprykę i czosnek, smażyłam razem przez chwilę, aż zwiotczała, posypałam przyprawą do gyrosa i podlałam szklanką gorącej wody. Smażyłam bez przykrycia na dość dużym ogniu aż do prawie całkowitego odparowania płynu. W tym momencie można dodać kremówkę.
Na talerzach rozłożyłam pokrojoną pekinkę, na niej ułożyłam mięso, a obok – odcedzony makaron.




5 komentarzy:

  1. Pyszota :) No znalazłam Cię i zostaję :) Cięzko było bo na gotujmy masz żle wpisany adres do bloga :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ewuniu, cieszę się, że jesteś :) Zajrzę na gotujmy i sprawdzę co tam spaprałam ;)

      Usuń
  2. Niby gyros a całkiem dobry :) Zapraszam też na salatka z gyrosa

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...