niedziela, 13 stycznia 2013

Klopsiki z indyka w pieczarkach


Lubię to danie. Jest smaczne i podzielne, szczególnie jeśli z masy mięsnej utoczymy niezbyt duże kuleczki. Nadmiar można w pojemniczku zamrozić sobie na czarną godzinę, o ile oczywiście coś zostanie po obiedzie :) Mięso z indyka można zastąpić mielonym wieprzowym lub wieprzowo-wołowym, w każdym wydaniu klopsiki będą doskonałe.
Ja podałam klopsiki z ziemniakami, ale pasuje do nich właściwie każdy dodatek: pieczywo, ryż, kasza, makaron, przecieraki, pampuchy drożdżowe, i co tam kto sobie jeszcze wymarzy.


Klopsiki z indyka w pieczarkach


Składniki:
KLOPSIKI:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
duże jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
czosnek granulowany
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
SOS:
0,5 kg pieczarek
3 ziela angielskie
liść laurowy
majeranek suszony
sos sojowy


Przygotowanie:
Do mięsa dodałam jajko, bułkę tartą i czosnek granulowany, doprawiłam solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Zwilżonymi w wodzie dłońmi utoczyłam kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyłam je w mące. Obsmażyłam je na rozgrzanym na patelni oleju i przełożyłam do rondla.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do mięsnych kuleczek. Całość podlałam gorącą wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Ponieważ sosu było dużo i nie zdołał wystarczająco zagęścić się mąką z klopsików, dodałam jeszcze łyżkę mąki (pozostała mi z obtaczania) rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sporą ilością majeranku. Jeszcze chwilę razem pogotowałam.






4 komentarze:

  1. aż ślinka leci :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Szano i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Edyto to nie pierwszy Pani przepis z którego korzystam :) Dziękuję za wspaniałe i sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję za miłe słowa :) Mam nadzieję, że moje przepisy nadal będą przydatne. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...