Doskonała pogryzanka nie tylko do piwa :)
Pepitos |
Składniki:
20 dag
pestek dyni
łyżka oleju
łyżeczka
czerwonej papryki
szczypta
pieprzu cayenne - dla zwolenników ostrości można zwiększyć ilość
sól do smaku
Wykonanie:
Pestki dyni
rozsypałam równą warstwą na suchej blaszce do pieczenia. Piekłam 15-20 minut
w
temperaturze 180 stopni (trzeba pilnować, żeby nie spalić).
Po wyjęciu z
piekarnika zsypałam do miseczki, od razu polałam olejem, posypałam przyprawami
i dokładnie wymieszałam.
Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
w temperaturze 180 stopni (trzeba pilnować, żeby nie spalić).
i dokładnie wymieszałam. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Super pomysł, szczególnie, że uwielbiam wszelakie ziarenka:) świetna alternatywa dla niezdrowych chipsów.
OdpowiedzUsuńpozdr
p.
Polecam :)
UsuńByłam bardzo ciekawa cóż kryje się pod ta nazwą:) Świetna, zdrowa przekąska!
OdpowiedzUsuńGdzieś, kiedyś spotkałam się z podobną przekąską pod taką właśnie nazwą. Od tamtej pory tak mówię na te pesteczki :)
Usuń