Piernikowy karp
Ma tą zaletę, że przyrządza się go błyskawicznie. Piernik od razu, oczywiście po ostudzeniu, nadaje się do jedzenia i jest całkiem niezły w smaku. Myślę, że można go wzbogacić suszonymi śliwkami lub rodzynkami oraz polewą czekoladową. Przepis zaczerpnięty z programu Ewy Wachowicz "Ewa gotuje".
|
Piernikowy karp
|
Składniki:
2 szklanki
mąki krupczatki
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki
cukru
0,5 szklanki
wody
4 łyżki
kakao
1 opakowanie
przyprawy do piernika
20 dag masła
82%
5 jajek
4 łyżki
miodu
szczypta
soli
15 dag
orzechów włoskich
Wykonanie:
Do rondelka
wlałam wodę, dodałam do niej cukier, masło, miód, przyprawę do piernika i
kakao. Na wolnym ogniu podgrzewałam wszystko do momentu, aż składniki rozpuściły
się i dobrze połączyły. Trzeba uważać, żeby masa nie przywarła do dna rondelka.
Odstawiłam do ostudzenia. Orzechy uprażyłam przez kilkanaście minut w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i posiekałam.
Żółtka
oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Do
przestudzonej masy dodałam żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość
krótko zmiksowałam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek
dodałam zmiksowaną masę (ja zawsze robię odwrotnie, ale tak było w przepisie) i
delikatnie wymieszałam. Na sam koniec wsypałam uprażone i posiekane orzechy.
Wymieszałam. Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
formy (wyszła mi jedna forma „ryba” i blaszka wielkości połowy normalnej
keksówki). Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)