niedziela, 6 stycznia 2013

SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ


Moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia (zresztą Wielkanocy również) bez sernika. Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Roberta Makłowicza. Oryginalny przepis na "Serowiec" pochodzi z książeczki Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku".


Sernik z prawdziwą wanilią

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu na sernik w wiaderku (trzykrotnie mielonego)
15 dag miękkiego masła
30  dag drobnego cukru do wypieków
laska wanilii
4 łyżki mąki ziemniaczanej*
6 łyżek mąki pszennej krupczatki*
8 żółtek
4 białka
szczypta soli
10 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
10 dag drobnych rodzynek
*łyżki powinny być bardziej płaskie niż czubate


WYKONANIE:
Laskę wanilii przecięłam wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobałam nasionka i utarłam je w moździerzu z odebraną od całości łyżką drobnego cukru (pozostałą część bez nasionek umieściłam w słoiczku i zasypałam ją cukrem, żeby uzyskać własny cukier waniliowy).
Jajka umyłam, oddzieliłam żółtka od białek, przy czym 4 białka umieściłam w plastikowym pojemniczku i włożyłam do zamrażarki, aby wykorzystać je przy innej okazji. Żółtka utarłam z miękkim masłem, cukrem i roztartą wanilią. Bez przerwy ucierając dodałam porcjami cały ser. Dodałam mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę, krótko zmiksowałam.
Blachę o wymiarach 34x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodałam ją do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec dosypałam bakalie – jeśli są bardzo wilgotne, warto je wymieszać z łyżeczką mąki pszennej – ja tym razem z pośpiechu tego nie zrobiłam.
Masę przełożyłam do blachy, piekłam przez godzinę, od czasu do czasu sprawdzając, czy powierzchnia nie przypiekła się zbyt mocno. Sernik wystudziłam w piekarniku. Po kilku minutach od wyłączenia, leciutko uchyliłam piekarnik.





Sernik z prawdziwą wanilią


8 komentarzy:

  1. No i znowu przyszło mi tylko popatrzeć na serniczek. Następnym razem zamawiam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam, będzie mi bardzo miło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ten serniczek :) skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) Chętnie poczęstowałabym, gdyby jeszcze ocalał choć jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki tradycyjny, bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...