Jak wiadomo kasze są bardzo wartościowym składnikiem diety każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. Zawierają białko, skrobię, witaminy z grupy B, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez) oraz błonnik. Poza dobroczynnym wpływem na układ pokarmowy, obniżają również poziom cholesterolu. Najwyższą wartość odżywczą i zdrowotną mają kasze grube, mało oczyszczone, np. pęczak, jaglana czy gryczana niełamana. Kasze drobne są dużo uboższe w wartościowe składniki, ale za to można z nich przygotowywać lekkostrawne posiłki dla dzieci lub osób chorych.
Jaki stąd wynika wniosek? Chcemy być zdrowi, jedzmy kasze! Tym bardziej, że są smaczne i można przygotować z nich wiele pysznych dań :)
Dzisiaj polecam zapiekankę z grubej jęczmiennej kaszy perłowej.
Zapiekanka z kaszy perłowej |
Super pomysł na kaszę.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja lubię z gryczanej , ale perłowej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
Szano, w takim razie polecam spróbować. To zupełnie co innego niż gryczana, ale według mnie jedna z najlepszych kasz jęczmiennych :)
Usuń