poniedziałek, 28 stycznia 2013

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania


To ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników cynamonu, który jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Ciasto ma tą ogromną zaletę, że nie potrzeba go kroić go nożem. Wystarczy oderwać sobie kawałeczek i zjeść z ogromnym apetytem :)

 
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

 Składniki:

ciasto:
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej + do podsypania
pół łyżeczki soli
2 jajka
50 g masła + do wysmarowania keksówki
nadzienie:
70 g masła
100 g brązowego cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże roztarłam w kubeczku z łyżką cukru, dwoma łyżkami przesianej mąki i połową mleka. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Masło stopiłam w rondelku nie pozwalając, żeby za mocno się zagrzało. Do mąki dodałam pozostały cukier, sól, letnie masło, resztę mleka, rozbełtane jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) i wyrośnięty zaczyn. Rondelek po maśle zostawiłam nieumyty, bo jeszcze będzie potrzebny. Najpierw dokładnie wymieszałam składniki łyżką, a następnie dłonią wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.
Keksówkę o wymiarach 9x27 cm (może być troszkę mniejsza) wysmarowałam masłem. 70 g masła potrzebnego do nadzienia roztopiłam w rondelku. W miseczce wymieszałam cukier trzcinowy i cynamon. Ciasto wyłożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam go na prostokąt o wymiarach około 30x60 cm. Powierzchnię przy pomocy pędzelka posmarowałam roztopionym masłem (łyżkę zostawiłam do posmarowania wierzchu ciasta) i równomiernie posypałam mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu ( łyżkę zostawiłam do posypania powierzchni ciasta). Rozwałkowany prostokąt pokroiłam wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Paski ułożyłam jeden na drugim i pokroiłam w poprzek na 6 prostokącików. Kawałki ciasta ułożyłam w blasze tak jak pokazałam na zdjęciu: jeden za drugim na sztorc, na dłuższym boku. Keksówkę przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch posmarowałam odłożoną łyżką roztopionego masła (musiałam je ponownie lekko zagrzać, bo zdążyło już zastygnąć) i posypałam odłożoną mieszanką cukru i cynamonu. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, a następnie przykryłam wierzch pergaminem, zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze 15 minut (w oryginale podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu). Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam ciastu prawie całkowicie wystygnąć w foremce i dopiero wyłożyłam na kratkę.
Przepis źródłowy: tutaj KLIK.










9 komentarzy:

  1. z miłą chęcią oderwałabym sobie kawałeczek i sprobowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również chętnie się skusze :)))

    Pozdrawiam i życze kolejnych ciekawych pomysłów :)

    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. A proszę uprzejmie i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jakie pyszne !!!!! Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest naprawdę pyszne, u mnie zniknęło w okamgnieniu, nawet nie zdążyłam przełożyć z kratki na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, uwielbiam takie cynamonowe, ja robiłam podobne tylko, że takie zawijane :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...