Kokosanki na białkach
Pozostając przy temacie wykorzystania białek... Wprawdzie kokosanki już mi się przejadły, ale przepis na nie jest godny polecenia, więc postanowiłam się nim podzielić. Ciasteczka można upiec błyskawicznie, zaś ich ilość regulować ilością białek, jakie mamy do dyspozycji.
|
Kokosanki na białkach |
Składniki:
3 białka
szczypta
soli
16 dag cukru
pudru
20 dag
wiórków kokosowych
Wykonanie:
Blachę
wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli i przesianym
cukrem pudrem na gęstą, lśniącą masę. Dodałam wiórki kokosowe i dokładnie
wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo
obiegiem. Masę wyłożyłam na blachę łyżką, formując podłużne ciasteczka. Piekłam
20 minut. Po 15 minutach kokosanki zaczęły się rumienić, więc pilnowałam ich,
żeby się nie przypaliły. Zdjęłam z blachy dopiero po całkowitym wystygnięciu,
ponieważ na ciepło są zbyt miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)