Po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta cztery lata temu podczas wycieczki do Lwowa. Na jednym z postojów nasza przewodniczka zorganizowała dla uczestników mały poczęstunek od firmy - kawałek sernika z rosą i kubek kawy. Kawa w styropianowym kubku, a ciasto na plastikowym talerzyku z plastikową łyżeczką. Poczęstunek na stojaka, w pobliżu miejskiego szaletu (czystego, "bezzapachowego") te wspomnienia hahahaha. Ale, że długo trzymali nas na przejściu granicznym, czas gonił i nie było szans na długie postoje, nikt nie narzekał, tylko grzecznie ustawiał się w kolejce po dokładkę :) W serniku zakochałam się od pierwszego spojrzenia, jeszcze zanim pierwszy kawałek powędrował do moich ust. Wyglądał na delikatny, leciutki i przepyszny. I taki właśnie był :) Po powrocie do Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :)
CIASTO:
2 szklanki
mąki pszennej
12 dag masła
pół szklanki
cukru
3 jajka (1
całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
półtorej
łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg sera na
sernik – trzykrotnie mielonego (preferuję Piątnicy)
5 jajek (3
całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta)
1 szklanka
cukru
pół szklanki
oleju
2 budynie
śmietankowe bez cukru
2 łyżki
cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2
szklanki mleka
DO MASY
BIAŁKOWEJ:
4 odstawione
wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej)
3/4 szklanki
grubego cukru
WYKONANIE:
CIASTO: Do
przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać
cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść
kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do
lodówki.
MASA SEROWA: Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe
jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać
ser, następnie wsypać budyń i wlać olej.
Na sam
koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo
płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około
50 minut do lekkiego zrumienienia.
PIANA: Kilka minut
przed końcem pieczenia przygotować bezę. Cztery
odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Masę
białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście. Na wierzchu,
widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale.
Od razu
wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać
dłużej, bo nie wytworzy się rosa (podobno).
Najwygodniej kroić maczanym w gorącej wodzie nożem, inaczej klei się do bezy.
Sernik od
razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy
ciasto stygnie.
Do sztywnej piany dodaję cukier i miksuję tylko tyle, żeby dobrze się z nią wymieszał, ale nie do końca rozpuścił. Kiedy mieszadła miksera trą o dno miski, słychać, że cukier jeszcze chrzęści. Pierwszy raz zrobiłam tak z lenistwa, i wtedy na cieście pojawiła mi się piękna rosa, więc teraz robię tak zawsze.
Jak jest jeszcze cirply trzeba do zimnego wlozyc zeby rosa sie zrobila. A jak sie wystarczajaco rosy pojawi to wyciagnac z zimnego bo jak za dlugo w zimnym bedzie to rosa zacznie splywac. Ja zostawilam na noc w zimnym jak 1 raz robilam i to byl blad.
Ja dodawalam zawsze cukier puder i miksowalam bardzo dlugo, jednak z tym krysztalem to ma sens, sprobuje na nowy rok bo na swieta upeiklam juz z brzoskwiniami ;)
Sernik rewelacja, nareszcie doszłam do wprawy z rosą. Nie robię takich wzorów bo mi się obiera widelec, jaki masz patent na to. Sernik znika w ekspresowym tempie po upieczeniu. m/
W zasadzie nie mam żadnego patentu. Kiedyś, z jakąś gazetą zakupiłam komplet plastikowych wzorników do dekorowania tortów i jednym z nich robię wzory. Cieszę się, że sernik przypadł do gustu, pomimo braku wzorków :)
witam mam ten przepis na sernik złota rosa tylko w moim przepisie każą piec 2 godziny sernik na dolnej półce piekarnika 180 c i pianę mam piec tez 2 godziny czy dobry mam przepis, przepis pochodzi z czasopisma kuchnia
Lubię sernik kiedy pod każdą postacią. Zrobiłam ten sernik, już się studzi. Tylko pianę ubiłam z 3 łyżkami drobnego cukru a potem wyspałam cukier gruby w/g przepisu i krótko mieszkałam. Ładnie wygląda, ale mam obawy czy środek nie będzie surowy. Bo trzęsie się jak galaretka.
Cześć. Robiłam tam sernik już drugi raz jest pyszny. Żeby pianka nie kleiła się do noża przy krojeniu dodaje łyżeczkę mąki kartoflanej pod sam koniec ubijania piany . Polecam kroi się pięknie. Pozdrawiam
pyszna klasyka!!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały. Po prostu idealny. Rozpływa się w ustach. Właśnie takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę :)
UsuńPięknie wyszedł :) Ten sernik jeszcze ciągle przede mną. Boję się, że rosa mi nie wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie ma się czego bać. Mnie rosa wychodzi idealnie od kiedy niezbyt dokładnie miksuję białka z cukrem :)
Niezbyt dokładnie tzn konkretnie jak??
UsuńDo sztywnej piany dodaję cukier i miksuję tylko tyle, żeby dobrze się z nią wymieszał, ale nie do końca rozpuścił. Kiedy mieszadła miksera trą o dno miski, słychać, że cukier jeszcze chrzęści. Pierwszy raz zrobiłam tak z lenistwa, i wtedy na cieście pojawiła mi się piękna rosa, więc teraz robię tak zawsze.
UsuńBędę teraz piekła na święta to spróbuje tak jak Pani na leniwca. Pozdrawiam
UsuńMam nadzieję, że uda się tak jak mój :) Pozdrawiam
Usuńdo bezy dodajesz zwykly cukier ? nie cukier puder? Robilam to ciasto kilkakrotnie, duzo czytalam ale nigdy nie tworzy mi sie rosa :(
OdpowiedzUsuńTak, dodaję zwykły cukier kryształ i wcale długo go nie miksuję. Podobno rosa nie utworzy się jeśli beza za długo jest pieczona, może o to chodzi?
UsuńJak jest jeszcze cirply trzeba do zimnego wlozyc zeby rosa sie zrobila. A jak sie wystarczajaco rosy pojawi to wyciagnac z zimnego bo jak za dlugo w zimnym bedzie to rosa zacznie splywac. Ja zostawilam na noc w zimnym jak 1 raz robilam i to byl blad.
UsuńJa dodawalam zawsze cukier puder i miksowalam bardzo dlugo, jednak z tym krysztalem to ma sens, sprobuje na nowy rok bo na swieta upeiklam juz z brzoskwiniami ;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, żeby się udało :)
UsuńSernik rewelacja, nareszcie doszłam do wprawy z rosą. Nie robię takich wzorów bo mi się obiera widelec, jaki masz patent na to. Sernik znika w ekspresowym tempie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńm/
W zasadzie nie mam żadnego patentu. Kiedyś, z jakąś gazetą zakupiłam komplet plastikowych wzorników do dekorowania tortów i jednym z nich robię wzory.
UsuńCieszę się, że sernik przypadł do gustu, pomimo braku wzorków :)
witam mam ten przepis na sernik złota rosa tylko w moim przepisie każą piec 2 godziny sernik na dolnej półce piekarnika 180 c i pianę mam piec tez 2 godziny czy dobry mam przepis, przepis pochodzi z czasopisma kuchnia
OdpowiedzUsuńJa bym nie ryzykowała tak długiego pieczenia. Może w czasopiśmie nastąpił błąd w druku?
Usuńdziękuję za uwagę, szkoda pracy i składników
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis! Wstawiam na FB ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :)
UsuńCzy sernik nie opada ?
OdpowiedzUsuńJeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ten sernik opadł :)
UsuńCzy ciasto trzeba wcześniej podpiec ?
OdpowiedzUsuńNie, masę serową wylewamy na surowy schłodzony spód.
UsuńLubię sernik kiedy pod każdą postacią. Zrobiłam ten sernik, już się studzi. Tylko pianę ubiłam z 3 łyżkami drobnego cukru a potem wyspałam cukier gruby w/g przepisu i krótko mieszkałam. Ładnie wygląda, ale mam obawy czy środek nie będzie surowy. Bo trzęsie się jak galaretka.
OdpowiedzUsuńPo wystygnięciu powinien być ok. Proszę napisać jak się udał :)
UsuńŻeby pojawiła się rosa po wyjęciu z piekarnika na ciasto wysypuje cukier waniliowy i na to beze później włożyć na 10minut i pojawi się rosa napewno
OdpowiedzUsuńCześć. Robiłam tam sernik już drugi raz jest pyszny. Żeby pianka nie kleiła się do noża przy krojeniu dodaje łyżeczkę mąki kartoflanej pod sam koniec ubijania piany . Polecam kroi się pięknie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, chętnie skorzystam z niej przy najbliższym pieczeniu :)
UsuńSuper 🤩🤩
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuńSuper przepis, cudowny serniczek ❤️
OdpowiedzUsuń