niedziela, 13 grudnia 2015

Sernik złota rosa



Po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta cztery lata temu podczas wycieczki do Lwowa. Na jednym z postojów nasza przewodniczka zorganizowała dla uczestników mały poczęstunek od firmy - kawałek sernika z rosą i kubek kawy. Kawa w styropianowym kubku, a ciasto na plastikowym talerzyku z plastikową łyżeczką. Poczęstunek na stojaka, w pobliżu miejskiego szaletu (czystego, "bezzapachowego") te wspomnienia hahahaha. Ale, że długo trzymali nas na przejściu granicznym, czas gonił i nie było szans na długie postoje, nikt nie narzekał, tylko grzecznie ustawiał się w kolejce po dokładkę :)
W serniku zakochałam się od pierwszego spojrzenia, jeszcze zanim pierwszy kawałek powędrował do moich ust. Wyglądał na delikatny, leciutki i przepyszny. I taki właśnie był :)
Po powrocie do Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki.
Gorąco polecam! :)


CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (preferuję Piątnicy)
  • 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
DO MASY BIAŁKOWEJ:
  • 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej)
  • 3/4 szklanki grubego cukru


WYKONANIE:

CIASTO:
Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek.
Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i  dwa żółtka.
Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki.





MASA SEROWA:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem).
Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej.






Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.




Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia.





PIANA:
Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier.
Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście.
Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale.




Od razu wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać dłużej, bo nie wytworzy się rosa (podobno).

Najwygodniej kroić maczanym w gorącej wodzie nożem, inaczej klei się do bezy.




Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie.








33 komentarze:

  1. Wspaniały. Po prostu idealny. Rozpływa się w ustach. Właśnie takiego przepisu szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszedł :) Ten sernik jeszcze ciągle przede mną. Boję się, że rosa mi nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nie ma się czego bać. Mnie rosa wychodzi idealnie od kiedy niezbyt dokładnie miksuję białka z cukrem :)

      Usuń
    2. Niezbyt dokładnie tzn konkretnie jak??

      Usuń
    3. Do sztywnej piany dodaję cukier i miksuję tylko tyle, żeby dobrze się z nią wymieszał, ale nie do końca rozpuścił. Kiedy mieszadła miksera trą o dno miski, słychać, że cukier jeszcze chrzęści. Pierwszy raz zrobiłam tak z lenistwa, i wtedy na cieście pojawiła mi się piękna rosa, więc teraz robię tak zawsze.

      Usuń
    4. Będę teraz piekła na święta to spróbuje tak jak Pani na leniwca. Pozdrawiam

      Usuń
    5. Mam nadzieję, że uda się tak jak mój :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. do bezy dodajesz zwykly cukier ? nie cukier puder? Robilam to ciasto kilkakrotnie, duzo czytalam ale nigdy nie tworzy mi sie rosa :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodaję zwykły cukier kryształ i wcale długo go nie miksuję. Podobno rosa nie utworzy się jeśli beza za długo jest pieczona, może o to chodzi?

      Usuń
    2. Jak jest jeszcze cirply trzeba do zimnego wlozyc zeby rosa sie zrobila. A jak sie wystarczajaco rosy pojawi to wyciagnac z zimnego bo jak za dlugo w zimnym bedzie to rosa zacznie splywac. Ja zostawilam na noc w zimnym jak 1 raz robilam i to byl blad.

      Usuń
  4. Ja dodawalam zawsze cukier puder i miksowalam bardzo dlugo, jednak z tym krysztalem to ma sens, sprobuje na nowy rok bo na swieta upeiklam juz z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik rewelacja, nareszcie doszłam do wprawy z rosą. Nie robię takich wzorów bo mi się obiera widelec, jaki masz patent na to. Sernik znika w ekspresowym tempie po upieczeniu.
    m/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie nie mam żadnego patentu. Kiedyś, z jakąś gazetą zakupiłam komplet plastikowych wzorników do dekorowania tortów i jednym z nich robię wzory.
      Cieszę się, że sernik przypadł do gustu, pomimo braku wzorków :)

      Usuń
  6. witam mam ten przepis na sernik złota rosa tylko w moim przepisie każą piec 2 godziny sernik na dolnej półce piekarnika 180 c i pianę mam piec tez 2 godziny czy dobry mam przepis, przepis pochodzi z czasopisma kuchnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie ryzykowała tak długiego pieczenia. Może w czasopiśmie nastąpił błąd w druku?

      Usuń
  7. dziękuję za uwagę, szkoda pracy i składników

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy sernik nie opada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ten sernik opadł :)

      Usuń
  9. Czy ciasto trzeba wcześniej podpiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, masę serową wylewamy na surowy schłodzony spód.

      Usuń
  10. Lubię sernik kiedy pod każdą postacią. Zrobiłam ten sernik, już się studzi. Tylko pianę ubiłam z 3 łyżkami drobnego cukru a potem wyspałam cukier gruby w/g przepisu i krótko mieszkałam. Ładnie wygląda, ale mam obawy czy środek nie będzie surowy. Bo trzęsie się jak galaretka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wystygnięciu powinien być ok. Proszę napisać jak się udał :)

      Usuń
  11. Żeby pojawiła się rosa po wyjęciu z piekarnika na ciasto wysypuje cukier waniliowy i na to beze później włożyć na 10minut i pojawi się rosa napewno

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć. Robiłam tam sernik już drugi raz jest pyszny. Żeby pianka nie kleiła się do noża przy krojeniu dodaje łyżeczkę mąki kartoflanej pod sam koniec ubijania piany . Polecam kroi się pięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę, chętnie skorzystam z niej przy najbliższym pieczeniu :)

      Usuń
  13. Super przepis, cudowny serniczek ❤️

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...