niedziela, 27 grudnia 2015

Sernik trzysmakowy



SKŁADNIKI:
  • ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 dużych jajek
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy bez cukru
  • aromat cytrynowy
  • łyżka gorzkiego kakao
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki suchego maku



WYKONANIE:


Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.




Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.




Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć.




Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.




Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.





Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.






Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.









1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...