Sernik trzysmakowy
SKŁADNIKI:
- ok. 15 dag
herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe
- 1 kg sera
trzykrotnie mielonego
- 6 dużych
jajek
- 25 dag
miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- szczypta
soli
- budyń
waniliowy bez cukru
- aromat
cytrynowy
- łyżka
gorzkiego kakao
- płaska
łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki
suchego maku
WYKONANIE:
Blachę o
wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku,
a następnie po łyżce sera.
Do utartej
masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki
połączyć ją z masą serową.
Do dwóch misek
odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika,
delikatnie połączyć.
Do drugiej
miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.
Do
pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy,
delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.
Następnie
łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.
Piec 60
minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
Po
upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.
Pyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuń