Makowiec japoński bezglutenowy
Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
- 20 dag
suchego mielonego maku
- 300 ml mleka
kokosowego – u mnie domowej roboty
- 15 dag cukru
trzcinowego nierafinowanego
- 12 dag miękkiego
masła
- 4 łyżki
płynnego miodu – u mnie nawłociowy
- 10 dag
suchej kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka
mielonego złocistego siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki
bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki
domowego cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- szczypta
soli
- 5 dag
suszonej żurawiny
- 5 dag
rodzynek
- 10 dag
łuskanych orzechów laskowych
- 40 dag
jabłek startych na dużych oczkach
- sok z
cytryny
- mąka
kukurydziana i masło do tortownicy
WYKONANIE:
Tortownicę
wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest
idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć
go obręczą, a wysmarować i oprószyć tylko boki.
Mak zalać w
rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia
płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować).
Odstawić do
wystudzenia.
Orzechy
laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać.
Suszoną
żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić
sokiem z cytryny.
Kaszkę
kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i
orzechami.
Oddzielić
żółtka od białek.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem.
Nie
przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony
mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony).
Nadal na
małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z
masą makową.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Piec w
temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut.
Po
wystudzeniu wyjąć z formy i ozdobić w dowolny sposób.
Inspiracja tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)