Gorące śliwki schowane pod chrupiącą orzechową kruszonką - idealny deser na niepogodę :)
|
Crumble ze śliwkami i orzechami |
4 porcje:
60 dag
czerwonych dojrzałych śliwek – u mnie 9 sztuk
4 łyżki
cukru trzcinowego
1/3 szklanki
nektaru pomarańczowego
łyżeczka
cynamonu
kruszonka:
szklanka
mąki pszennej
80 g masła
2 łyżki
cukru trzcinowego
4 łyżki
płatków owsianych
50 g
orzechów włoskich
Wyłuskane
orzechy włoskie bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę pszenną,
dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszałam i dodałam
pokrojone masło. Palcami roztarłam z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się
grudki.
Śliwki
umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na ćwiartki. Przełożyłam do rondelka,
dodałam cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszałam i gotowałam
bez przykrycia około 5 minut.
Owoce
rozłożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych (ideałem byłyby 4 naczynka, dla każdej
porcji oddzielne), wierzch posypałam przygotowaną kruszonką.
Wstawiłam do
nagrzanego piekarnika.
Piekłam ok.
25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
|
Crumble ze śliwkami i orzechami |
Inspiracją dla mnie był ten
przepis.
Musze sprobowac z tym nektarem, takiej wersji jeszcze nie probowalam :)
OdpowiedzUsuńNektar zamiast wody do podlania śliwek, to fajna sprawa :)
Usuń