poniedziałek, 7 stycznia 2013

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI


Gorące śliwki schowane pod chrupiącą orzechową kruszonką - idealny deser na niepogodę :)


Crumble ze śliwkami i orzechami


4 porcje:
60 dag czerwonych dojrzałych śliwek – u mnie 9 sztuk
4 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki nektaru pomarańczowego
łyżeczka cynamonu
kruszonka:
szklanka mąki pszennej
80 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków owsianych
50 g orzechów włoskich


Wyłuskane orzechy włoskie bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszałam i dodałam pokrojone masło. Palcami roztarłam z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się grudki.



Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na ćwiartki. Przełożyłam do rondelka, dodałam cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszałam i gotowałam bez przykrycia około 5 minut.



Owoce rozłożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych (ideałem byłyby 4 naczynka, dla każdej porcji oddzielne), wierzch posypałam przygotowaną kruszonką. 

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.


Crumble ze śliwkami i orzechami

Inspiracją dla mnie był ten przepis.

2 komentarze:

  1. Musze sprobowac z tym nektarem, takiej wersji jeszcze nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nektar zamiast wody do podlania śliwek, to fajna sprawa :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...