Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Pieczony, duszony, smażony czy gotowany, po prostu pycha mięsko. Wczoraj wypróbowałam kolejny pomysł na kurczaka - po afgańsku. Duszony w mocnej herbacie, doprawiony kolendrą, cząbrem i curry, najlepiej smakuje świeżo przyrządzony.
Kurczak po afgańsku |
Składniki:
4 spore
ćwiartki z kurczaka
sól
sok z
cytryny
olej do
obsmażenia
2 saszetki
czarnej herbaty
łyżeczka
nasion kolendry
łyżeczka
cząbru
pół łyżeczki
curry
pieprz
Przygotowanie:
Saszetki
herbaty zalałam szklanką wrzątku. Nasiona kolendry roztarłam w moździerzu.
Mięso
opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, każdy kawałek przekroiłam w stawie
kolanowym na dwie części. Skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą. W dużym
rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na
mocno rumiano.
Mięso
posypałam roztartą kolendrą, cząbrem, curry i pieprzem. Podlałam szklanką
mocnej herbaty, przykryłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec
odkryłam, żeby nadmiar sosu nieco odparował.
Surówka z marchewki i jabłka |
Kurczaka podałam z ryżem na sypko oraz surówką z marchwi i jabłka.
Zaciekawił mnie bardzo taki kurczaczek :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I nieźle smakuje, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Ładnie pachnie przyprawami, a herbata nadaje mu ciemną barwę :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html