środa, 2 stycznia 2013

KURCZAK PO AFGAŃSKU


Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Pieczony, duszony, smażony czy gotowany, po prostu pycha mięsko. Wczoraj wypróbowałam kolejny pomysł na kurczaka - po afgańsku. Duszony w mocnej herbacie, doprawiony kolendrą, cząbrem i curry, najlepiej smakuje świeżo przyrządzony.


Kurczak po afgańsku


Składniki:

4 spore ćwiartki z kurczaka
sól
sok z cytryny
olej do obsmażenia
2 saszetki czarnej herbaty
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka cząbru
pół łyżeczki curry
pieprz


Przygotowanie:
 Saszetki herbaty zalałam szklanką wrzątku. Nasiona kolendry roztarłam w moździerzu.
Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, każdy kawałek przekroiłam w stawie kolanowym na dwie części. Skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą. W dużym rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano.
Mięso posypałam roztartą kolendrą, cząbrem, curry i pieprzem. Podlałam szklanką mocnej herbaty, przykryłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec odkryłam, żeby nadmiar sosu nieco odparował.


Surówka z marchewki i jabłka

Kurczaka podałam z ryżem na sypko oraz surówką z marchwi i jabłka.






3 komentarze:

  1. Zaciekawił mnie bardzo taki kurczaczek :) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) I nieźle smakuje, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Ładnie pachnie przyprawami, a herbata nadaje mu ciemną barwę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...