Nawet zupę z torebki można przerobić po swojemu, czyniąc z niej treściwy posiłek. To jedna z moich wersji białego barszczu.
Biały barszcz z ziemniakami
około 80 dag
ziemniaków 9,5 szklanek
wody (moje szklanki mają pojemność 250 ml) 1 ząbek
czosnku 2 torebki
barszczu białego „Winiary” 1 cebula 30 dag
cienkiej kiełbasy (u mnie „Biesiadna”) 1 łyżka oleju 4 ziela
angielskie liść laurowy majeranek sos sojowy
jasny jajka
ugotowane na twardo kwaśna
śmietana 18%
Ziemniaki
obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, zalałam ośmioma szklankami (2 l) wody i
postawiłam na palniku. Doprowadziłam do wrzenia, dodałam ziele angielskie, liść
laurowy i obrany ząbek czosnku. Zmniejszyłam płomień i gotowałam na wolnym
ogniu do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w
kosteczkę. Kiełbasę przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Na patelni
rozgrzałam łyżkę oleju, zeszkliłam na niej cebulę, następnie dołożyłam
pokrojoną kiełbasę i smażyłam razem aż się zrumieniła. Przyznam, że nie
dopilnowałam i cebulka też się zrumieniła i to nawet za mocno, ale na szczęście
nie zaszkodziło to zupie. Barszcz
przesypałam z torebek do miseczki, do której uprzednio nalałam 1,5 szklanki
zimnej wody, i dokładnie roztrzepałam go trzepaczką do jajek tak, aby nie było
grudek. Barszcz przelałam do garnka z ziemniakami, dodałam zesmażoną kiełbasę z
cebulą i razem gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku majerankiem i
sosem sojowym. Podałam z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i kleksem śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)