Szybkie ciasto "Wiewiórka"
Szybkie i wdzięczne w przygotowaniu, bardzo smaczne. Jedyną jego wadą jest to, z jaką prędkością znika w brzuszkach łakomczuszków. Z trudem udało mi się ocalić resztki, aby zrobić fotkę :D
|
"Wiewiórka" |
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej
szklanka
cukru
łyżeczka
cukru wanilinowego
4 jajka
łyżeczka
proszku do pieczenia
łyżeczka
sody oczyszczonej
pół szklanki
oleju
10 dag
posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)
3 duże szare
renety
Wykonanie:
Blaszkę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Orzechy posiekałam. Jabłka
umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę. Mąkę
przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym
na puszystą białą masę, dokładnie wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia
(mikserem). Do masy, bez przerwy miksując, wlałam cienkim strumieniem olej. Do
ciasta dodałam posiekane orzechy i pokrojone jabłka, wymieszałam i wyłożyłam je
do blaszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z
termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) . Piekłam około 30 minut – trzeba
sprawdzić patyczkiem.
Bardzo lubię ciasta z jabłkami, na pewno wypróbuję:) Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :) Powodzenia w pieczeniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, ja dodałam jeszcze rodzynki
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno było pyszne :)
UsuńZeby polepszyć smak ciasta prpopnuję dodać jeszcze łyżeczkę cynamonu. Pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon, ale jak go dodam, to już będzie zupełnie inne ciasto :) A tutaj zależało mi właśnie na zapachu waniliowym :)
Usuńja dodałam właśnie cynamonu i kawałki czekolady i pychotka :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńFajne - szukałam ciasta, które zdążę zrobić na 1,5 godz. przed przyjściem przyjaciółki - i zdążyłam, a do tego było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że nie zdecydowałam się na kupno gotowego w sklepie - bo to wielka różnica. Ten przepis jest prosty, ale wychodzi naprawdę fajne domowe ciasto (ja nie dawałam jabłek, za to więcej orzechów i szczyptę cynamonu :)
Dziękuję za zaufanie i skorzystanie z mojego przepisu :)
UsuńMam 14 lat i zrobiłam to ciasto jest przepyszne po dniu znikła cała blaszka Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło i cieszę się, że smakowało :)
UsuńJa dodaję jeszcze kakao!!też dobre!!!
OdpowiedzUsuńDodatek kakao to bardzo smaczna modyfikacja :)
UsuńW jakiej foremce piec?
OdpowiedzUsuńWymiary mojej foremki są podane w opisie wykonania - 23x34 cm
Usuń