poniedziałek, 21 stycznia 2013

Szybkie ciasto "Wiewiórka"


Szybkie i wdzięczne w przygotowaniu, bardzo smaczne. Jedyną jego wadą jest to, z jaką prędkością znika w brzuszkach łakomczuszków. Z trudem udało mi się ocalić resztki, aby zrobić fotkę :D


"Wiewiórka"


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
10 dag posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)
3 duże szare renety


Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Orzechy posiekałam. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę, dokładnie wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia (mikserem). Do masy, bez przerwy miksując, wlałam cienkim strumieniem olej. Do ciasta dodałam posiekane orzechy i pokrojone jabłka, wymieszałam i wyłożyłam je do blaszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) . Piekłam około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem.





16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z jabłkami, na pewno wypróbuję:) Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i polecam :) Powodzenia w pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto, ja dodałam jeszcze rodzynki

    OdpowiedzUsuń
  4. Zeby polepszyć smak ciasta prpopnuję dodać jeszcze łyżeczkę cynamonu. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam cynamon, ale jak go dodam, to już będzie zupełnie inne ciasto :) A tutaj zależało mi właśnie na zapachu waniliowym :)

      Usuń
  5. ja dodałam właśnie cynamonu i kawałki czekolady i pychotka :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Fajne - szukałam ciasta, które zdążę zrobić na 1,5 godz. przed przyjściem przyjaciółki - i zdążyłam, a do tego było bardzo smaczne :)
    cieszę się, że nie zdecydowałam się na kupno gotowego w sklepie - bo to wielka różnica. Ten przepis jest prosty, ale wychodzi naprawdę fajne domowe ciasto (ja nie dawałam jabłek, za to więcej orzechów i szczyptę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaufanie i skorzystanie z mojego przepisu :)

      Usuń
  7. Mam 14 lat i zrobiłam to ciasto jest przepyszne po dniu znikła cała blaszka Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło i cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  8. Ja dodaję jeszcze kakao!!też dobre!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Wymiary mojej foremki są podane w opisie wykonania - 23x34 cm

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...