wtorek, 15 stycznia 2013

Marchewkowy "piernik"


Bardzo lubię ciasta pachnące przyprawami korzennymi. Jednym z nich jest ciasto z dodatkiem marchewki. Zajadam je smarując dżemem z czarnej porzeczki :)


Składniki:

1/2 szklanki rodzynek

5 dag orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
2 pełne szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
4 jajka
20 dag masła
cukier puder do posypania 


Marchewkowy "piernik"


Wykonanie:
Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Kiedy napęczniały, osączyłam na sitku. Orzechy posiekałam.
W jednym naczyniu wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i połowę cukru. Dodałam utartą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i stopione letnie masło. Dobrze wymieszałam.
W drugim naczyniu całe jajka utarłam z resztą cukru na puszystą masę. Dodałam do przygotowanych wcześniej składników i delikatnie wymieszałam.
Osączone rodzynki oprószyłam mąką i wraz z posiekanymi orzechami dodałam do ciasta, wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 45 minut (sprawdziłam patyczkiem czy się upiekło).
Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Wykonałam wg zapisanych wskazówek. Jestem beztalenciem kulinarnym a tu... voila wyszło pięknie i smaczni. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie mi miło! Dziękuję za zaufanie i skorzystanie z mojego przepisu :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...