środa, 30 stycznia 2013

Kurczak pieczony z ziemniakami


Może nie tyle szybki, co bardzo wygodny obiad. I jeden z moich ulubionych :)  Przygotowanie kurczaka i ziemniaków trwa tylko kilka minut, a potem jedzonko piecze się samo, zaś w międzyczasie można przygotować surówkę, albo zająć się czymś nie mającym nic wspólnego z gotowaniem :)


Kurczak pieczony z ziemniakami


Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
przyprawa do grilla
czosnek granulowany
majeranek otarty
kilka niedużych ziemniaków podobnej wielkości
2-3 łyżki oleju
sól


Wykonanie:
Przygotowałam dwa naczynia do pieczenia takiej wielkości, aby razem zmieściły się w piekarniku – jedno na kurczaka, drugie na ziemniaki. Piekarnik nagrzałam do temperatury ok. 200 stopni.
Kurczaka opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, przecięłam ćwiartki na dwie części. Z obu stron oprószyłam przyprawą do grilla, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Ułożyłam w naczyniu. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Ziemniaki obrałam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam na ćwiartki. Wyłożyłam do drugiego naczynia, polałam olejem i posoliłam. Najlepiej jest, jeśli pokrywają dno pojedynczą warstwą. Wstawiłam je do piekarnika, żeby upiekły się razem z kurczakiem.





2 komentarze:

  1. Kotka z boku pomiziałam,a teraz zabieram pałke i znikam :) Pyszności !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu kotka i życzę smacznego :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...