czwartek, 3 stycznia 2013

CZESKI CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE


W Sylwestra dość późno wyszłam z pracy, skutkiem czego nie udało mi się już kupić pieczywa. Zmuszona byłam Nowy 2013 Rok rozpocząć od pieczenia chleba :) Wybór padł na czeski chleb wiejski. Piekłam go już wcześniej i mąż był zachwycony :) Stwierdził, że to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Niekoniecznie się z nim zgadzam, ale rzeczywiście chleb jest pyszny - neutralny w smaku, puszysty, delikatny i długo utrzymuje świeżość. Poza tym nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Gorąco polecam :)


Czeski chleb wiejski


Składniki:

150 g czynnego zakwasu żytniego (nie mniej niż 3 godziny po dokarmieniu)
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki żytniej typ 720
1,5 płaskiej łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
pół  łyżeczki cukru
łuskany słonecznik do posypania wierzchu – niekoniecznie, ale my lubimy



Przygotowanie:

Do miski przesiałam obie mąki, wymieszałam je z solą. Na środku zrobiłam wgłębienie, wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier, wlałam część wody i roztarłam drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuściły. Dolałam resztę wody i zakwas, wymieszałam i wyrabiałam, nadal drewnianą łyżką około 5 minut. Przykryłam miskę ściereczką, odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie znów wyrabiałam ciasto 5-7 minut, ponownie przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu aż mocno urosło (moje co najmniej potroiło objętość).
Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Spokojnie można użyć troszkę większej blaszki, bo dobrze wyrobione ciasto naprawdę mocno wyrasta.
Wyrośnięte ciasto lekko zamieszałam, przełożyłam do keksówki, wyrównałam powierzchnię ręką zmoczoną w ciepłej wodzie, posypałam słonecznikiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania. Kiedy ciasto zaczęło wyłazić z blaszki, wstawiłam je do piekarnika na grzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 45 minut. Jeszcze gorące wyjęłam z blaszki i wystudziłam na kratce kuchennej.
Ciasto można wyrabiać w misie robota spiralnymi końcówkami.
Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com


Przepis na zakwas można znaleźć tutaj KLIK





6 komentarzy:

  1. Cudowny ja nie mam talentu do takiego pieczywa i nawet boję się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie wierzę Ci Iwonko ;P
    Pieczesz tak wspaniałe ciacha, że mój chlebek przy nich to pryszcz. Spróbuj i sama zobaczysz jak bardzo się myliłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebuś piękny. A ja poszłam wczoraj na żywioł i zrobiłam mężowi numer. Upiekłam chleb z kaszą gryczaną, której nie cierpi. A chlebek wcinał z apetytem i myślał, ze te kropki to słonecznik czy coś. Ale miałam ubaw i mam już metodę na Niego i kaszę gryczaną, hi, hi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj piekłam ten chleb po raz trzeci, ale dodałam mniej wody i zagniotłam ciasto ręką. Odnoszę wrażenie, że dłużej wyrastał i ma bardziej zwarty miękisz, chociaż smakuje tak samo. Odkąd mój męzuś spróbował tego chleba, żadnego innego nie chce jeść, muszę znaleźć metodę, żeby go przekonać do nowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super chlebek, na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco go polecam :) Proszę napisać jak się udał, pozdrawiam :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...