piątek, 18 stycznia 2013

Brukselka z parówkami

Szybkie, nieskomplikowane danie powstałe w wyniku "przeciągu" w lodówce. Było zaskakująco smaczne i zniknęło w okamgnieniu :) Jeśli ktoś nie lubi przysmażonej kapusty... niech lepiej nie przyrządza :P


Brukselka z parówkami


Składniki:


40 dag brukselki
3 długie odtłuszczone parówki wieprzowe (tylko tyle niestety miałam)
mały kawałek sera gouda – kwadracik o boku ok. 3 cm – starty na tarce o dużych oczkach
ziarno sezamu do posypania
łyżka oleju
sól


Wykonanie:

 Brukselkę oczyściłam z wierzchnich, brzydkich liści, odcięłam końcówki ogonków, opłukałam. Ponieważ kapustki były różnej wielkości, więc większe, od strony ogonka nacięłam na pół, lub na krzyż, żeby równo się ugotowały. Wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam do momentu aż były miękkie, ale nadal jędrne – około 12-15 minut. Odcedziłam.
Parówki obrałam z osłonek, każdą pokroiłam na sześć kawałków, a kawałki nacięłam z obu stron na krzyż. Mąż stwierdził, że pocięłam na „kopytka”. Zrumieniłam je lekko na rozgrzanym oleju, dołożyłam ugotowaną brukselkę i chwilkę smażyłam razem, aż brukselka zaczęła się przysmażać – lubię smak i zapach takiej mocno przypieczonej kapustki.
Posypałam startym serem, przykryłam i dusiłam chwilkę, tylko do rozpuszczenia sera. Przełożyłam na talerz i posypałam sezamem.





4 komentarze:

  1. jeszcze takiego przepisu na brukselkę nie widziałam :)
    pozdrawiam,
    szana! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego Szano, powstał w chwili, kiedy otworzyłam lodówkę :)

      Usuń
  2. wygląda smacznie :) chętnie bym zjadła takie danko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam, ja też chętnie zjem ponownie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...