poniedziałek, 5 maja 2014

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i kurczakiem

Tarta z karmelizowaną cebulą dreptała za mną już od dłuższego czasu, i mimo, że mój organizm i cebula to nie najlepsze połączenie, zdecydowałam się ulec zachciance. Przy okazji zgarnęłam do niej poniewierający się kawałek fenkuła i kawałek kurczaka, na którym ugotowałam zupę, ale i bez tych dodatków danie jest bradzo smaczne. Później już tylko jakieś ziółka i tabletka na trawienie, i... smacznego :)





CIASTO:
25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
1/2 łyżeczki soli
10 dag masła
1 duże jajko
w razie potrzeby 1-2 łyżki bardzo zimnej wody
masło do wysmarowania formy


OBŁOŻENIE:
1 ugotowana ćwiartka kurczaka
6 czerwonych cebul
1/2 bulwy kopru włoskiego
2 łyżki oliwy
łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
2  łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
SOS:
3 jajka
200 g kwaśniej śmietany 18%
10 dag sera gouda
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka czarnych oliwek bez pestek




WYKONANIE: 



CIASTO:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i wysiekać z zimnym masłem.
Dodać jajko i (jeśli jest taka potrzeba) 1-2 łyżki zimnej wody, wymieszać.
Wyłożyć masę na blat i szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.


OBŁOŻENIE:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
Fenkuła oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i fenkuł, dodać cukier, sól i ocet balsamiczny.
Smażyć na wolnym ogniu często mieszając.
Co jakiś czas podlewać winem, żeby się nie przypaliła.
Kiedy cebula będzie miękka, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Mięso kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki.


SPÓD:
Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni z termo obiegiem.
Schłodzone ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno formy, wykleić nim formę, formując brzegi.
Spód gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć kawałkiem foli aluminiowej, albo papieru do pieczenia, obciążyć (ja mam do tego porcję grochu wielokrotnego użytku).
Piec 15 minut.
W miseczce roztrzepać jajka przeznaczone na sos.
Z podpieczonego spodu zdjąć folię z obciążnikiem, i posmarować go roztrzepanym jajkiem (dzięki temu cia
sto nie nasiąknie wilgocią z nadzienia).

Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 5 minut.


SOS:
Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Do roztrzepanych jajek dodać śmietanę, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i ser, wymieszać.


WYKOŃCZENIE:
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni z termo obiegiem.
Na podpieczony spód wyłożyć masę cebulową, na niej rozłożyć kawałki kurczaka.
Całość równomiernie zalać sosem, wierzch posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Piec około 30 minut.














1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...