Tarta francuska z warzywami i kozim serem
SKŁADNIKI:
275 g ciasta
francuskiego
1 jajko
2 łyżki
oleju rzepakowego
średnia
młoda cukinia
1 ząbek
czosnku
1 duża
czerwona papryka
10 dag
koziego sera
suszony i
świeży tymianek
sól morska
świeżo
zmielony pieprz
WYKONANIE:
Ciasto
rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie
stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na
brytfankę.
Cukinię
umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.
Czosnek
obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni
rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć,
ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem
jeszcze chwilę.
Zawartość
patelni przełożyć na talerzyk.
Na patelni
ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć,
odstawić do wystudzenia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na cieście
porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Na wierzchu
rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.
Piec około
20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)