poniedziałek, 19 maja 2014

Tarta francuska z warzywami i kozim serem





SKŁADNIKI:
275 g ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
średnia młoda cukinia
1 ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
10 dag koziego sera
suszony i świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony pieprz



WYKONANIE:
Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę.
Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.
Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.
Piec około 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...