SKŁADNIKI: 275 g ciasta
francuskiego 1 jajko 2 łyżki
oleju rzepakowego średnia
młoda cukinia 1 ząbek
czosnku 1 duża
czerwona papryka 10 dag
koziego sera suszony i
świeży tymianek sól morska świeżo
zmielony pieprz
WYKONANIE: Ciasto
rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie
stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na
brytfankę. Cukinię
umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek
obrać, pokroić w plasterki. Na patelni
rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć,
ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem
jeszcze chwilę. Zawartość
patelni przełożyć na talerzyk. Na patelni
ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć,
odstawić do wystudzenia. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Na cieście
porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na wierzchu
rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek. Piec około
20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)