Sałatka z grillowanej cukinii i fety
Najlepsza sałatka jaką ostatnio jadłam. Robiłam ją już dwa razy, a w lodówce czeka kolejna porcja cukinii. I znów będzie wyżerka :)
Sałatkę podałam z grillowanym kurczakiem rozmarynowym, ale doskonale smakuje również bez niego, nawet bez grzanek czosnkowych, a tylko ze świeżą bułeczką, co zostało przetestowane przez Powtwora.
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby cukinia była tylko delikatnie miękka, ale jeszcze jędrna.
SKŁADNIKI:
1 średniej
wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
olej
3-4 pomidory
śliwkowe
10 dag sera
typu feta
garść świeżych
liści bazylii
łyżka oliwy
z oliwek
1 ząbek
czosnku
świeżo
zmielony pieprz
WYKONANIE:
Cukinię
opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i
z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Przestudzić,
pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w
którym sałatka będzie podawana.
Pomidorki
opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
Na wierzch
rozkruszyć ser.
Bazylię
opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch
sałatki.
Czosnek
przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i
pieprzem, polać sałatkę.
Podawać z grillowanym kurczakiem rozmarynowym i grzankami czosnkowymi.
Mniam, piszę się na taką sałatke ;)
OdpowiedzUsuńWpadaj Madziu, jutro znów robię :)
Usuńwygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuń