Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Mój mąż
uwielbia selera, obiera go, kroi w cienkie plasterki, soli i zajada jak chipsy.
I dobrze, bo seler zdrowy jest - bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. No i
oczywiście stanowi naturalny afrodyzjak J
Dzisiaj więc
zupa krem ziemniaczano-selerowa. Ja nagotowałam solidny garnek, ale oczywiście
można ilość składników pomniejszyć i przygotować choćby jedną porcję – taką na
spróbowanie J
SKŁADNIKI:
70 dag bulwy
selera*
60 dag
ziemniaków*
1 duża
cebula (15 dag)
3 łyżki
oleju rzepakowego
2 łyżki
klarowanego masła
5 szklanek
bulionu warzywnego**
1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%
sól
biały pieprz
posiekana
natka pietruszki
grzanki lub
groszek ptysiowy do podania
*waga warzyw
po obraniu
**ja ugotowałam
wywar warzywny, w skład którego weszły: marchew, pietruszka, natka, cebula,
suszona włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, sól
WYKONANIE:
Ziemniaki i
seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę.
W rondlu
rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
Dodać
selera, smażyć około 4 minut.
Dodać
ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
Warzywa
zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu
gotować 25-35 minut do miękkości .
Odstawić do
lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Ponownie
zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W razie
potrzeby jeszcze rozcieńczyć.
Zupę podawać
posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)