czwartek, 8 maja 2014

Grillowany kurczak rozmarynowy





Weekend zbliża się szybkimi krokami, więc dzisiaj mam weekendową propozycję na grillowane mięsko. Wprawdzie upiekłam je na patelni grillowej (choroby ciąg dalszy, jestem uziemiona) i troszkę brak tej charakterystycznej dla grilla węglowego nutki, ale mięso jest kruche, soczyste i smakowało nawet osobom dostającym drgawek na widok żyłki tłuszczu :)

Mięsko podałam z sałatką z grillowanej cukinii i fety.



SKŁADNIKI:
3 pojedyncze piersi kurczaka
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
czosnek granulowany
czerwona słodka papryka
tymianek
oregano
rozmaryn świeży i suszony



WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowane.
Polać olejem, wg gustu oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Naczynie zafoliować, lub przykryć (ja robiłam w pojemniku próżniowym) i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Piec z obu stron na grillu lub patelni grillowej spryskanej olejem.
Po upieczeniu odstawić na chwilkę, żeby odpoczęło, a następnie pokroić ukośnie w plastry.
Podawać z sałatką z grillowanej cukinii i fety, dipami i grzankami czosnkowymi.







2 komentarze:

  1. Super zdjęcia,które zachęcają do jego zrobienia.Dzięki za inspirujący przepis. Z pewnością wykonam :D

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...