Francuskie grzanki z musem jabłkowym
Chorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr
Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek.
SKŁADNIKI:
2 kajzerki
2 jajka
1/2 szklanki
mleka
klarowane
masło do smażenia
2 łyżeczki
cukru pudru
1/2 łyżeczki
cynamonu
domowy mus z
antonówek
WYKONANIE:
Kajzerki
pokroić poprzek w cienkie kromki.
Na patelni
rozgrzać masło.
W miseczce
dokładnie roztrzepać mleko i jajka.
Każdą
kromeczkę zanurzać w płynie z obu stron na dosłownie 2 sekundy, kłaść na rozgrzane
masło.
Smażyć z obu
stron na rumiano.
Osączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gorące
ułożyć na talerzykach, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Podawać z
domowym musem jabłkowym.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie są pyszne, bardzo je lubię :)
Usuń