Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką
Udane połączenie niezwykle kruchego ciasta, esencjonalnego w smaku rabarbaru i aromatycznej, chrupiącej kruszonki :)
SKŁADNIKI:
60 dag
rabarbaru
5 dag cukru
CIASTO:
40 dag mąki
pszennej
szczypta
soli
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
15 dag cukru
pudru
20 dag masła
3 średnie
jajka
KRUSZONKA:
8 dag mąki
pszennej
8 dag cukru
pudru
opakowanie
16 g cukru wanilinowego
5 dag masła
PONADTO:
3 dag
migdałów w słupkach
cukier puder
do oprószenia
WYKONANIE:
Umyty
rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody,
dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia.
CIASTO:
Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i
dokładnie posiekać.
Dodać jajka,
wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto.
Blaszkę o
wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ciastem
wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią.
Na cieście
rozłożyć rabarbar.
KRUSZONKA:
Mąkę
wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami
rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki.
Kruszonką
posypać warstwę rabarbaru.
Na wierzchu
ciasta rozsypać słupki migdałów.
Piec około
60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.
Po
wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Mmmmmm.... pyszny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Nam smakował tak bardzo, że zjedliśmy zanim do końca wystygł :)
UsuńJak tylko wydobrzeję to sobie taki upiekę ;D
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu, ale póki co, wracaj do zdrówka :)
Usuń