Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką
Udane połączenie niezwykle kruchego ciasta, esencjonalnego w smaku rabarbaru i aromatycznej, chrupiącej kruszonki :)
SKŁADNIKI: 60 dag
rabarbaru 5 dag cukru
CIASTO: 40 dag mąki
pszennej szczypta
soli 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 15 dag cukru
pudru 20 dag masła 3 średnie
jajka
KRUSZONKA: 8 dag mąki
pszennej 8 dag cukru
pudru opakowanie
16 g cukru wanilinowego 5 dag masła
PONADTO: 3 dag
migdałów w słupkach cukier puder
do oprószenia
WYKONANIE: Umyty
rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody,
dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia.
CIASTO: Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i
dokładnie posiekać. Dodać jajka,
wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto. Blaszkę o
wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Ciastem
wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią. Na cieście
rozłożyć rabarbar.
KRUSZONKA: Mąkę
wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami
rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki. Kruszonką
posypać warstwę rabarbaru. Na wierzchu
ciasta rozsypać słupki migdałów. Piec około
60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Po
wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Mmmmmm.... pyszny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Nam smakował tak bardzo, że zjedliśmy zanim do końca wystygł :)
UsuńJak tylko wydobrzeję to sobie taki upiekę ;D
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu, ale póki co, wracaj do zdrówka :)
Usuń