poniedziałek, 19 maja 2014

Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką





Udane połączenie niezwykle kruchego ciasta, esencjonalnego w smaku rabarbaru i aromatycznej, chrupiącej kruszonki :)


SKŁADNIKI:
60 dag rabarbaru
5 dag cukru


CIASTO:
40 dag mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
20 dag masła
3 średnie jajka


KRUSZONKA:
8 dag mąki pszennej
8 dag cukru pudru
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
5 dag masła


PONADTO:
3 dag migdałów w słupkach
cukier puder do oprószenia





WYKONANIE:
Umyty rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody, dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia.


CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie posiekać.
Dodać jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ciastem wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią.
Na cieście rozłożyć rabarbar.


KRUSZONKA:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki.
Kruszonką posypać warstwę rabarbaru.
Na wierzchu ciasta rozsypać słupki migdałów.
Piec około 60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.









4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) Nam smakował tak bardzo, że zjedliśmy zanim do końca wystygł :)

      Usuń
  2. Jak tylko wydobrzeję to sobie taki upiekę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Madziu, ale póki co, wracaj do zdrówka :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...