Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i kurczakiem
Tarta z karmelizowaną cebulą dreptała za mną już od dłuższego czasu, i mimo, że mój organizm i cebula to nie najlepsze połączenie, zdecydowałam się ulec zachciance. Przy okazji zgarnęłam do niej poniewierający się kawałek fenkuła i kawałek kurczaka, na którym ugotowałam zupę, ale i bez tych dodatków danie jest bradzo smaczne. Później już tylko jakieś ziółka i tabletka na trawienie, i... smacznego :)
CIASTO:
25 dag mąki
pszennej typ 650 + do podsypania
1/2 łyżeczki
soli
10 dag masła
1 duże jajko
w razie
potrzeby 1-2 łyżki bardzo zimnej wody
masło do
wysmarowania formy
OBŁOŻENIE:
1 ugotowana
ćwiartka kurczaka
6 czerwonych
cebul
1/2 bulwy
kopru włoskiego
2 łyżki
oliwy
łyżeczka
brązowego cukru trzcinowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
kieliszek
czerwonego wytrawnego wina
SOS:
3 jajka
200 g
kwaśniej śmietany 18%
10 dag sera
gouda
sól
pieprz
gałka
muszkatołowa
kilka
czarnych oliwek bez pestek
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę
przesiać do miski, wymieszać z solą i wysiekać z zimnym masłem.
Dodać jajko
i (jeśli jest taka potrzeba) 1-2 łyżki zimnej wody, wymieszać.
Wyłożyć masę
na blat i szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do
lodówki na 30 minut.
OBŁOŻENIE:
Cebulę
obrać, pokroić w cienkie piórka.
Fenkuła
oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Na dużej
patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i fenkuł, dodać cukier, sól i ocet
balsamiczny.
Smażyć na
wolnym ogniu często mieszając.
Co jakiś
czas podlewać winem, żeby się nie przypaliła.
Kiedy cebula
będzie miękka, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Mięso
kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki.
SPÓD:
Formę do
tarty o średnicy 28 cm posmarować masłem.
Piekarnik
rozgrzać do 190 stopni z termo obiegiem.
Schłodzone
ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno
formy, wykleić nim formę, formując brzegi.
Spód gęsto
ponakłuwać widelcem, przykryć kawałkiem foli aluminiowej, albo papieru do
pieczenia, obciążyć (ja mam do tego porcję grochu wielokrotnego użytku).
Piec 15
minut.
W miseczce
roztrzepać jajka przeznaczone na sos.
Z
podpieczonego spodu zdjąć folię z obciążnikiem, i posmarować go roztrzepanym
jajkiem (dzięki temu cia
sto nie nasiąknie wilgocią z nadzienia).
Ponownie
wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 5 minut.
SOS:
Żółty ser
zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Do
roztrzepanych jajek dodać śmietanę, sól, pieprz, świeżo startą gałkę
muszkatołową i ser, wymieszać.
WYKOŃCZENIE:
Temperaturę
piekarnika zmniejszyć do 170 stopni z termo obiegiem.
Na
podpieczony spód wyłożyć masę cebulową, na niej rozłożyć kawałki kurczaka.
Całość
równomiernie zalać sosem, wierzch posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Piec około
30 minut.
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń