Sałatka grecka z ziemniakami
Sałatkę
zrobiłam, żeby wykorzystać pozostałe z obiadu młode ziemniaki i zabrałam ją do
pracy na drugie śniadanie. Sos wymieszałam w małym słoiczku i polałam sałatkę tuż przed jedzeniem. Jest syta, a jednocześnie orzeźwiająca dzięki
dodatkowi świeżej mięty.
SKŁADNIKI:
20 dag
ziemniaków
7 dag sera
typu feta
8 czarnych
oliwek bez pestek
łyżeczka
kaparów
1 młoda
dymka ze szczypiorem
świeże
listki mięty
SOS:
2 łyżki
jogurtu greckiego
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka soku
z cytryny
1 łyżeczka
musztardy
łyżka
posiekanego koperku
sól
świeżo
mielony pieprz
cukier
WYKONANIE:
Ziemniaki
ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Ser osączyć
z zalewy i pokroić w kostkę.
Oliwki i
kapary osączyć z zalewy.
Dymkę ze
szczypiorem pokroić.
Listki mięty
porwać na kawałki.
Składniki
sosu dokładnie wymieszać, doprawić go do smaku.
Przed
podaniem polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)