niedziela, 11 maja 2014

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto






Pozornie prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie współgra z szynkowymi chipsami.


SKŁADNIKI:
60 g szynki prosciutto w cieniutkich plasterkach
2 łyżka masła sklarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
opakowanie 75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex
1 litr domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia
60 ml śmietanki kremówki 30%
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz mielony



WYKONANIE:
Plastry szynki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni bez termo obiegu, 170 z termo obiegiem) i piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki.
Na rozgrzane w rondlu masło wrzucić cebulę, czosnek i plasterki selera.
Warzywa smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.
Dodać kalafiora, smażyć aż się zacznie rozmrażać, zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować albo przetrzeć przez sito.
Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć jeszcze bulionem.
Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ponownie mocno zagrzać.
Krem podawać z szynkowymi chipsami.










4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, takiego kremu nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie proponuję spróbować, moim zdaniem warto. Tylko kilka składników i niewielki nakład pracy, a efekt końcowy bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Mniam! Uwielbiam krem z kalafiora. Ja dodaję curry dla podkręcenia smaku. A u Ciebie szynka - na pewno smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te chipsy są rewelacyjne, słone, ostre, po wkruszeniu do zupy nadal chrupiące, dla mnie bajka :)
      A curry też doskonale pasuje do kalafiora i daje piękny kolorek :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...