Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto
Pozornie
prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień
powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie
współgra z szynkowymi chipsami.
SKŁADNIKI:
60 g szynki prosciutto
w cieniutkich plasterkach
2 łyżka
masła sklarowanego
1 cebula
2 ząbki
czosnku
2 łodygi
selera naciowego
opakowanie
75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex
1 litr
domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia
60 ml śmietanki
kremówki 30%
świeżo
starta gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz
mielony
WYKONANIE:
Plastry szynki
ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika (190 stopni bez termo obiegu, 170 z termo obiegiem) i piec 15-20
minut aż stanie się chrupiąca.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Łodygi
selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki.
Na rozgrzane
w rondlu masło wrzucić cebulę, czosnek i plasterki selera.
Warzywa
smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.
Dodać
kalafiora, smażyć aż się zacznie rozmrażać, zalać gorącym bulionem i
doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i
zacznie się rozpadać.
Odstawić do
lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować albo przetrzeć przez sito.
Jeśli zupa
jest za gęsta, rozcieńczyć jeszcze bulionem.
Dodać
kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ponownie
mocno zagrzać.
Krem podawać
z szynkowymi chipsami.
ciekawy pomysł, takiego kremu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńW takim razie proponuję spróbować, moim zdaniem warto. Tylko kilka składników i niewielki nakład pracy, a efekt końcowy bardzo smaczny :)
UsuńMniam! Uwielbiam krem z kalafiora. Ja dodaję curry dla podkręcenia smaku. A u Ciebie szynka - na pewno smakuje rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńTe chipsy są rewelacyjne, słone, ostre, po wkruszeniu do zupy nadal chrupiące, dla mnie bajka :)
UsuńA curry też doskonale pasuje do kalafiora i daje piękny kolorek :)