Makaron z sosem z fety i migdałów
Zaskakujące
połączenie słonej fety, chrupiących migdałów i aromatycznego cynamonu. Wbrew pozorom całość świetnie
komponuje się w oryginalnym sosie do makaronu. Przepis wypatrzyłam w dość wiekowym zeszycie z serii "Lubię gotować" i z ciekawości wybróbowałam jeszcze tego samego dnia, zmniejszając jedynie ilość składników (rodzina była w pracy). Smakowało :)
SKŁADNIKI NA
2-3 PORCJE (w zależności od apetytu):
25-30 dag
makaronu – u mnie kolorowe serduszka
sól
2 łyżki masła
5 dag
obranych i posiekanych migdałów
12 dag sera
typu feta
150 ml
śmietanki kremówki 30%
0,5 szklanki
bulionu warzywnego – u mnie domowy
szczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
cynamonu
świeżo
zmielony pieprz
pestki
słonecznika do posypania
WYKONANIE:
Pestki słonecznika
uprażyć na suchej patelni.
Makaron
ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z
połową masła.
Do rondelka
wlać kremówkę, dodać pokruszony lub pokrojony ser, migdały i po szczypcie gałki
muszkatołowej i cynamonu.
Doprowadzić
do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszać aż ser się rozpuści, do uzyskania
gładkiej masy.
Dodać resztę
masła i podgrzany bulion, gotować kilka minut aż sos zacznie gęstnieć, doprawić
do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Gorący
makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać uprażonymi pestkami
słonecznika.
Pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
http://przepisnazycie2f.blog.pl/