Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
SKŁADNIKI:
2 ozory
wieprzowe
1 marchew
kawałek
bulwy selera
kawałek pora
kilka
gałązek natki pietruszki (lub 1 korzeń)
sól
4 kulki
ziela angielskiego
liść laurowy
łyżka
klarowanego masła
łyżka mąki
pszennej
2 łyżki
chrzanu ze słoiczka
3 łyżki
kremówki
pieprz
szczypta
cukru
WYKONANIE:
Ozory umyć,
wyciąć znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe, zalać wodą, doprowadzić do
wrzenia i gotować 10 minut.
Odcedzić,
dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę
soli do smaku.
Zalać świeżą
wodą i gotować do całkowitej miękkości.
Jeszcze
ciepłe obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry, ponownie włożyć do wywaru.
W rondelku
rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć mieszając, nie doprowadzając do
zrumienienia.
Rozprowadzić
około dwiema szklankami wywaru z gotowania ozorów, gotować na małym ogniu do
zgęstnienia.
Dodać chrzan
i śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gorące ozory
podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków z wody i wyraźnej w smaku surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)