wtorek, 6 maja 2014

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym







SKŁADNIKI:
2 ozory wieprzowe
1 marchew
kawałek bulwy selera
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki (lub 1 korzeń)
sól
4 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
łyżka klarowanego masła
łyżka mąki pszennej
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki kremówki
pieprz
szczypta cukru



WYKONANIE:
Ozory umyć, wyciąć znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
Odcedzić, dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli do smaku.
Zalać świeżą wodą i gotować do całkowitej miękkości.
Jeszcze ciepłe obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry, ponownie włożyć do wywaru.
W rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć mieszając, nie doprowadzając do zrumienienia.
Rozprowadzić około dwiema szklankami wywaru z gotowania ozorów, gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gorące ozory podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków z wody i wyraźnej w smaku surówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...