SKŁADNIKI: 2 ozory
wieprzowe 1 marchew kawałek
bulwy selera kawałek pora kilka
gałązek natki pietruszki (lub 1 korzeń) sól 4 kulki
ziela angielskiego liść laurowy łyżka
klarowanego masła łyżka mąki
pszennej 2 łyżki
chrzanu ze słoiczka 3 łyżki
kremówki pieprz szczypta
cukru
WYKONANIE: Ozory umyć,
wyciąć znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe, zalać wodą, doprowadzić do
wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić,
dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę
soli do smaku. Zalać świeżą
wodą i gotować do całkowitej miękkości. Jeszcze
ciepłe obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry, ponownie włożyć do wywaru. W rondelku
rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć mieszając, nie doprowadzając do
zrumienienia. Rozprowadzić
około dwiema szklankami wywaru z gotowania ozorów, gotować na małym ogniu do
zgęstnienia. Dodać chrzan
i śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gorące ozory
podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków z wody i wyraźnej w smaku surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)