Majowa pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego zamiast orzeźwiającego chłodnika proponuję zupę z soczewicy z dodatkiem kalarepki i czerwonej papryki. Zupa bezmięsna, ale i tak pełna białka, a dobrze przyprawiona świetnie rozgrzeje brzuszek i poprawi humor.
SKŁADNIKI: łyżka masła
sklarowanego 1 mała
cebula 1 marchewka 1 kalarepka pół niedużej
czerwonej papryki ząbek
czosnku 3/4 szklanki
czerwonej soczewicy (12 dag) łyżka
suszonej włoszczyzny 1,25- 1,5
litra bulionu (5-6 szklanek) – warzywny lub mięsny sól pieprz słodka
papryka mielona mielony
kminek
WYKONANIE: Marchew i
kalarepkę obrać, opłukać. Marchew pokroić w ćwierć plasterki, kalarepkę w
słupki. Paprykę opłukać,
usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Cebulę obrać
i pokroić w drobną kosteczkę. W rondlu
rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyć po kolei:
marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Soczewicę
opłukać na sicie i osączyć. Do rondla
dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę. Zalać bulionem
i gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec
gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką
mieloną. Można podać
z pieczywem.
Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Dziękuję :)
Usuń