Pełna beta-karotenu i białka zupa z soczewicy
Majowa pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego zamiast orzeźwiającego chłodnika proponuję zupę z soczewicy z dodatkiem kalarepki i czerwonej papryki. Zupa bezmięsna, ale i tak pełna białka, a dobrze przyprawiona świetnie rozgrzeje brzuszek i poprawi humor.
SKŁADNIKI:
łyżka masła
sklarowanego
1 mała
cebula
1 marchewka
1 kalarepka
pół niedużej
czerwonej papryki
ząbek
czosnku
3/4 szklanki
czerwonej soczewicy (12 dag)
łyżka
suszonej włoszczyzny
1,25- 1,5
litra bulionu (5-6 szklanek) – warzywny lub mięsny
sól
pieprz
słodka
papryka mielona
mielony
kminek
WYKONANIE:
Marchew i
kalarepkę obrać, opłukać. Marchew pokroić w ćwierć plasterki, kalarepkę w
słupki.
Paprykę opłukać,
usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać
i pokroić w drobną kosteczkę.
W rondlu
rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyć po kolei:
marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut.
Soczewicę
opłukać na sicie i osączyć.
Do rondla
dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę.
Zalać bulionem
i gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
Pod koniec
gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką
mieloną.
Można podać
z pieczywem.
Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Dziękuję :)
Usuń