niedziela, 11 maja 2014

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką pomarańczową





Była już dzisiaj zupa i drugie danie, przyszedł czas na deser...
Przedstawiam moją wariacje na temat przepisu Madzi, który możecie podejrzeć tutaj (KLIK). Dziękuję autorce za inspirację :)

A jutro zapraszam do ponownych odwiedzin, będzie nowy zestaw obiadowy :)


KRUCHE CIASTO:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego
10 dag masła
2 jajka
1 żółtko (białko idzie do masy serowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis


WARSTWA BUDYNIOWA:
2 budynie czekoladowe bez cukru
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
3 szklanki mleka


WARSTWA SEROWA:
50 dag sera trzykrotnie mielonego na sernik
4 łyżki cukru
10 dag miękkiego masła
3 jajka
1 białko (żółtko poszło do ciasta)
1 cytrynowy budyń bez cukru
kilka kropli aromatu cytrynowego
szczypta soli
10 dag smażonej skórki pomarańczowej + łyżka mąki ziemniaczanej




WYKONANIE:


KRUCHE CIASTO:
Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło.
Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki.


WARSTWA BUDYNIOWA:
Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia.


WARSTWA SEROWA:
Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

















6 komentarzy:

  1. Ciekawy Twój serniczek, czekolada i pomarańcza to jedne z moich ulubionych zestawień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zuziu :) Mój połówek ma kompletnego świra na punkcie sernika, a już szczególnie ze skórką pomarańczową. Czasem trzeba męża troszkę dopieścić kulinarnie :)

      Usuń
  2. świetnie się prezentuje, nic tylko wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musiało pachnieć :) Cieszę się że stałam się inspiracją hahahaa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachniało! :) Cieszę się, że się cieszysz :D :D :D

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...