poniedziałek, 12 maja 2014

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym



Jeden z lepszych gulaszy, jaki ostatnio jadłam, mięsko niezwykle aromatyczne, solidnie doprawione, rozpływające się w ustach. Podałam go w towarzystwie gryczotta z marchewką i cząbrem (KLIK) i sałatą masłową ze śmietaną. Pycha :)


SKŁADNIKI:
60 dag łopatki wieprzowej
MARYNATA:
2 łyżki oleju
1,5 łyżki zielonej czubrycy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
szczypta granulowanego czosnku


PONADTO:
2 łyżki oleju
1 cebula
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (125 ml)
sól
świeżo mielony pieprz
6 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej



WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w pojemniku i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty.
Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło soku.
Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia.
Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
W międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego podlewać wodą.
Na koniec zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.
W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...