Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym
Jeden z lepszych gulaszy,
jaki ostatnio jadłam, mięsko niezwykle aromatyczne, solidnie doprawione,
rozpływające się w ustach. Podałam go w towarzystwie gryczotta z marchewką i cząbrem (KLIK) i sałatą masłową ze śmietaną. Pycha :)
WYKONANIE: Mięso
opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w pojemniku
i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty. Pojemnik
zamknąć i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. W rondlu
rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło
soku. Pod koniec
obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać
kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i
dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W
międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego
podlewać wodą. Na koniec
zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. W razie
potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)