Pizza dwusmakowa z wiejską kiełbasą i brukselką, i…
Pizza
dwusmakowa z wiejską kiełbasą i brukselką, i… – drugą część ciasta obłożyłam pepperoni i czarnymi
oliwkami. Tą właśnie część z apetytem wcinała córka, mnie zdecydowanie bardziej
smakowała część z kiełbasą i brukselką.Ciasto na pizzę wykonałam według tego przepisu. Do posmarowania pizzy użyłam ketchupu, ale dlatego, że tak właśnie mi smakuje. Ambitni mogą przygotować sos samodzielnie z przecieru pomidorowego, cebuli, czosnku i ulubionych ziół (tymianek, oregano, bazylia itd) :)
kilka łyżek
ulubionego ketchupu
przyprawa do
pizzy po sycylijsku
1 cebula
łyżka oleju
5 dag
cienkiej wiejskiej kiełbasy
5 dag
ugotowanej drobnej brukselki
5 dag
cienkich plasterków pepperoni
6 czarnych
oliwek bez pestek
8 dag sera
gouda
tłuszcz do
posmarowania blachy
WYKONANIE:
Blachę o
wymiarach około 30x40 cm posmarować tłuszczem.
Wyrośnięte
ciasto rozciągnąć palcami na powierzchni blaszki.
Cebulę
obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju.
Kiełbasę i
oliwki pokroić w plasterki.
Każdą brukselkę
pokroić na cztery części.
Ser zetrzeć
na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.
Ciasto
posmarować ketchupem, rozsypać na nim cebulkę i oprószyć przyprawą do pizzy po
sycylijsku.
Jedną część
obłożyć kiełbasą wiejską i brukselką.
Drugą część
obłożyć plasterkami pepperoni i oliwkami.
Całość
posypać startym serem.
Piec 15-20
minut.
pycha, zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam :)
OdpowiedzUsuń