piątek, 9 maja 2014

Pizza dwusmakowa z wiejską kiełbasą i brukselką, i…




Pizza dwusmakowa z wiejską kiełbasą i brukselką, i…  – drugą część ciasta obłożyłam pepperoni i czarnymi oliwkami. Tą właśnie część z apetytem wcinała córka, mnie zdecydowanie bardziej smakowała część z kiełbasą i brukselką.Ciasto na pizzę wykonałam według tego przepisu. Do posmarowania pizzy użyłam ketchupu, ale dlatego, że tak właśnie mi smakuje. Ambitni mogą przygotować sos samodzielnie z przecieru pomidorowego, cebuli, czosnku i ulubionych ziół (tymianek, oregano, bazylia itd) :) 


SKŁADNIKI:
porcja ciasta na pizzę (KLIK)

kilka łyżek ulubionego ketchupu
przyprawa do pizzy po sycylijsku
1 cebula
łyżka oleju
5 dag cienkiej wiejskiej kiełbasy
5 dag ugotowanej drobnej brukselki
5 dag cienkich plasterków pepperoni
6 czarnych oliwek bez pestek
8 dag sera gouda
tłuszcz do posmarowania blachy


WYKONANIE:

Blachę o wymiarach około 30x40 cm posmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na powierzchni blaszki.
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju.
Kiełbasę i oliwki pokroić w plasterki.
Każdą brukselkę pokroić na cztery części.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.
Ciasto posmarować ketchupem, rozsypać na nim cebulkę i oprószyć przyprawą do pizzy po sycylijsku.
Jedną część obłożyć kiełbasą wiejską i brukselką.
Drugą część obłożyć plasterkami pepperoni i oliwkami.
Całość posypać startym serem.
Piec 15-20 minut.







2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...