niedziela, 18 maja 2014

Sałatka z bobu i marchewki





Sałatka z bobu i marchewki to propozycja Pascala na dodatek do duszonych gęsich nóg w sosie musztardowym (KLIK) . Dobrze smakuje na ciepło.



SKŁADNIKI:
30 dag bobu – u mnie mrożony
20 dag marchewki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka klarowanego masła
sól
pieprz


WYKONANIE:
Bób ugotować w osolonej wodzie tak, aby pozostał jędrny, odlać, przelać zimną wodą. przestudzić i obrać ze skórki.
Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i marchewkę, smażyć mieszając około 3 minut uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem aż marchewka zacznie mięknąć, ale nadal będzie jędrna.
Odkryć, odparować płyn, marchewkę przełożyć do bobu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...