SKŁADNIKI: 30 dag bobu
– u mnie mrożony 20 dag
marchewki 1 mała
cebula 1 ząbek
czosnku 1 łyżka
oleju 1 łyżka klarowanego
masła sól pieprz
WYKONANIE: Bób ugotować
w osolonej wodzie tak, aby pozostał jędrny, odlać, przelać zimną wodą.
przestudzić i obrać ze skórki. Marchew
obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Cebulę
obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni
rozgrzać olej z masłem, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i marchewkę, smażyć
mieszając około 3 minut uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie
gorzki. Podlać
niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem aż marchewka zacznie mięknąć,
ale nadal będzie jędrna. Odkryć,
odparować płyn, marchewkę przełożyć do bobu. Doprawić do
smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)