Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką na oleju rzepakowym
Robiłam już
takie z morelami (KLIK) , a teraz dałam rabarbar i kruszonkę na wierzch. Efekt? Połowa
blaszki znikła w 15 minut, jeszcze na gorąco.
SKŁADNIKI:
40-45 dag
rabarbaru
łyżka cukru
CIASTO:
33 dag mąki
pszennej
1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej
2/3 szklanki
cukru
16 g cukru
wanilinowego
100 ml oleju
rzepakowego
1 duże jajko
40 dag
jogurtu greckiego
KRUSZONKA:
10 dag mąki
pszennej
7 dag cukru
7 dag
zimnego masła
WYKONANIE:
Umyty rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić na suchą patelnię, zasypać
łyżką cukru i podsmażać aż cukier się rozpuści, a rabarbar nabierze
intensywniejszej barwy, ale pozostanie twardy.
KRUSZONKA:
Mąkę
przesiać, dodać cukier i zimne masło. Posiekać na drobne grudki, wyrobić palcami,wstawić do
lodówki.
CIASTO:
Do miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko, wlać olej i jogurt.
Wymieszać
łyżką.
Do płynnych
składników wsypać przesianą z sodą mąkę, wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto nie musi być gładkie).
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni temo obieg.
Blaszkę o
wymiarach 23x28 wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto
wyłożyć do blaszki, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru.
Wierzch
posypać kruszonką.
Piec około
45 minut.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
rządzi w mojej kuchni J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)