Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką na oleju rzepakowym
Robiłam już
takie z morelami (KLIK) , a teraz dałam rabarbar i kruszonkę na wierzch. Efekt? Połowa
blaszki znikła w 15 minut, jeszcze na gorąco.
SKŁADNIKI: 40-45 dag
rabarbaru łyżka cukru
CIASTO: 33 dag mąki
pszennej 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej 2/3 szklanki
cukru 16 g cukru
wanilinowego 100 ml oleju
rzepakowego 1 duże jajko 40 dag
jogurtu greckiego
KRUSZONKA: 10 dag mąki
pszennej 7 dag cukru 7 dag
zimnego masła
WYKONANIE: Umyty rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić na suchą patelnię, zasypać
łyżką cukru i podsmażać aż cukier się rozpuści, a rabarbar nabierze
intensywniejszej barwy, ale pozostanie twardy. KRUSZONKA: Mąkę
przesiać, dodać cukier i zimne masło. Posiekać na drobne grudki, wyrobić palcami,wstawić do
lodówki. CIASTO: Do miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko, wlać olej i jogurt. Wymieszać
łyżką. Do płynnych
składników wsypać przesianą z sodą mąkę, wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto nie musi być gładkie). Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni temo obieg. Blaszkę o
wymiarach 23x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
wyłożyć do blaszki, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru. Wierzch
posypać kruszonką. Piec około
45 minut.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
rządzi w mojej kuchni J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)