Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną
Moja ostatnia propozycja na dzisiaj - szarlotka sypana (bez jajek). Wzbogaciłam nieco podstawową jej wersję i bardzo mi przypasował efekt końcowy. Nie wiem jak po upieczeniu wygląda ona u innych, ale moja jest wilgotna w środku i cudownie chrupiąca z wierzchu. Świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu, na gorąco, z dodatkiem gałeczki lodów śmietankowych, ale i na zimno, nawet trzeciego dnia (jeśli się kawałek uchowa), jest nie do pogardzenia :)
CIASTO
SYPANE: 1 szklanka
mąki pszennej 1 szklanka
kaszy manny 1 szklanka
cukru trzcinowego 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 16 g cukru
wanilinowego zimne masło
(prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)
MASA
JABŁKOWA: 1,2 kg
jabłek sok z
cytryny do smaku cukier
trzcinowy do smaku 1 łyżeczka
cynamonu 1/2 łyżeczki
kardamonu szczypta
imbiru łyżka rumu 10 dag
żurawiny suszonej
WYKONANIE: Blaszkę o
wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik
rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem. Do miseczki
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier
wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje. Jabłka umyć,
obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z
przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z
cytryny) Dno blaszki
równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników. Na to małymi
porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać. Na jabłka
rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka. Przykryć
trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła. Piec około
60 minut.
Z żurawiną...pycha:)
OdpowiedzUsuńŻurawina dodaje jej specyficznego smaku, no i jest bardzo zdrowa :)
Usuńjak wspomnienie dzieciństwa
OdpowiedzUsuńA ja w dzieciństwie nie znałam tego ciasta :)
UsuńJutro wyprobuje😍
UsuńSuper :) Życzę powodzenia i smacznego :)
Usuń