Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną
Moja ostatnia propozycja na dzisiaj - szarlotka sypana (bez jajek). Wzbogaciłam nieco podstawową jej wersję i bardzo mi przypasował efekt końcowy. Nie wiem jak po upieczeniu wygląda ona u innych, ale moja jest wilgotna w środku i cudownie chrupiąca z wierzchu. Świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu, na gorąco, z dodatkiem gałeczki lodów śmietankowych, ale i na zimno, nawet trzeciego dnia (jeśli się kawałek uchowa), jest nie do pogardzenia :)
CIASTO
SYPANE:
1 szklanka
mąki pszennej
1 szklanka
kaszy manny
1 szklanka
cukru trzcinowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
16 g cukru
wanilinowego
zimne masło
(prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)
MASA
JABŁKOWA:
1,2 kg
jabłek
sok z
cytryny do smaku
cukier
trzcinowy do smaku
1 łyżeczka
cynamonu
1/2 łyżeczki
kardamonu
szczypta
imbiru
łyżka rumu
10 dag
żurawiny suszonej
WYKONANIE:
Blaszkę o
wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Piekarnik
rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem.
Do miseczki
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier
wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje.
Jabłka umyć,
obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać z
przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z
cytryny)
Dno blaszki
równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników.
Na to małymi
porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać.
Na jabłka
rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka.
Przykryć
trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła.
Piec około
60 minut.
Z żurawiną...pycha:)
OdpowiedzUsuńŻurawina dodaje jej specyficznego smaku, no i jest bardzo zdrowa :)
Usuńjak wspomnienie dzieciństwa
OdpowiedzUsuńA ja w dzieciństwie nie znałam tego ciasta :)
UsuńJutro wyprobuje😍
UsuńSuper :) Życzę powodzenia i smacznego :)
Usuń