Trudno w
sezonie chociaż raz nie przygotować dania ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę – lekką, kremową, piękną kolorystycznie i pyszną J
SKŁADNIKI: 30 dag
ziemniaków 50 dag
zielonych szparagów 1 młoda
cebula 2 łyżki
sklarowanego masła 3 szklanki
bulionu warzywnego - użyłam domowego wywaru ze świeżej i suszonej włoszczyzny, oraz przypraw sól biały pieprz gałka
muszkatołowa sok z
cytryny do podania
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt grecki
WYKONANIE: Ziemniaki
obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę
obrać, posiekać. Szparagi
opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki. Główki
odłożyć, łodygi pokroić na kawałki. W garnku
rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut. Wlać bulion,
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać
pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20
minut, do miękkości. Trochę
przestudzić i zmiksować. Ponownie
podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Główki
szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej
sokiem z cytryny. Zupę rozlać
do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń