Krem z zielonych szparagów
Trudno w
sezonie chociaż raz nie przygotować dania ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę – lekką, kremową, piękną kolorystycznie i pyszną J
SKŁADNIKI:
30 dag
ziemniaków
50 dag
zielonych szparagów
1 młoda
cebula
2 łyżki
sklarowanego masła
3 szklanki
bulionu warzywnego - użyłam domowego wywaru ze świeżej i suszonej włoszczyzny, oraz przypraw
sól
biały pieprz
gałka
muszkatołowa
sok z
cytryny
do podania
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt grecki
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę
obrać, posiekać.
Szparagi
opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki.
Główki
odłożyć, łodygi pokroić na kawałki.
W garnku
rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut.
Wlać bulion,
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Dodać
pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20
minut, do miękkości.
Trochę
przestudzić i zmiksować.
Ponownie
podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Główki
szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej
sokiem z cytryny.
Zupę rozlać
do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń