czwartek, 29 maja 2014

Krem z zielonych szparagów





Trudno w sezonie chociaż raz nie przygotować dania ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę – lekką, kremową, piękną kolorystycznie i pyszną  J




SKŁADNIKI:
30 dag ziemniaków
50 dag zielonych szparagów
1 młoda cebula
2 łyżki sklarowanego masła
3 szklanki bulionu warzywnego - użyłam domowego wywaru ze świeżej i suszonej włoszczyzny, oraz przypraw
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
do podania gęsta kwaśna śmietana lub jogurt grecki


WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać.
Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki.
Główki odłożyć, łodygi pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Dodać pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20 minut, do miękkości.
Trochę przestudzić i zmiksować.
Ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Główki szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
















1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...