Zupa z fasolką szparagową i domowymi zacierkami
SKŁADNIKI:
1 łyżka
klarowanego masła
15 dag
startej na wiórki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
30 dag
ziemniaków
liść laurowy
4 ziela
angielskie
kopiasta
łyżka suszonej włoszczyzny
sól
30 dag
mrożonej krojonej żółtej fasolki szparagowej
3/4 szklanki (ok. 12 dag) domowych zacierek (KLIK)
pieprz
lubczyk
koperek
majeranek
opcjonalnie
śmietanka kremówka do zabielenia
WYKONANIE:
Włoszczyznę
obsmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle, dodać obrane, umyte i pokrojone w
grubsze plasterki ziemniaki.
Do rondla
wlać 2 litry gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszoną
włoszczyznę. Posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie
przygotować zacierki (KLIK) i wyjąć do lekkiego rozmrożenia fasolkę szparagową.
Fasolkę
dodać do zupy w momencie, kiedy ziemniaki są prawie miękkie.
Kilka minut
przed końcem gotowania dodać zacierki i doprawić zupę do smaku pieprzem,
lubczykiem, koperkiem, majerankiem i
ewentualnie jeszcze solą.
Zabielić
kremówką.
Ja zupę
zabielam zazwyczaj dopiero na talerzach, bo nie wszyscy domownicy lubią śmietanę.
Przy
składnikach dodawanych w tej kolejności ziemniaki są mięciutkie, zaś fasolka
jędrna (tak lubimy). Jeśli chcemy, aby wszystkie warzywa były jednakowo
miękkie, dodajemy fasolkę na początku do obsmażonej włoszczyzny, a kiedy się
rozmrozi, dodajemy ziemniaki, i wówczas zalewamy wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)