Gęsie nogi w sosie musztardowym
Danie
przygotowałam inspirując się przepisem Pascala Brodnickiego, zmieniając nieco proporcje
składników i rezygnując z dodatku masła. Nogi podałam z ziemniakami z wody i sałatką z marchewki i bobu (KLIK) . Danie okazało się przepyszne, warte wielokrotnego
powtórzenia.
SKŁADNIKI:
2 nogi gęsie
sól
świeżo
mielony pieprz
1 cebula
1 ząbek
czosnku
1 szklanka
białego półwytrawnego wina
1/2 szklanki
śmietanki kremówki
liść laurowy
2 łyżeczki
musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
garść
siekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Nogi
opłukać, osuszyć, odciąć z nich tłuszcz i nadmiar skóry (nie wyrzucać),
przeciąć skórę dookoła kości, przeciąć nogę w stawie na dwie części, ostrym
nożem naciąć pozostałą skórę.
Oprószyć
solą i pieprzem.
Do rondla
wrzucić odciętą skórę i tłuszcz, smażyć, aż wytopi się cały smalec.
Wysmażone resztki
wyrzucić, a tłuszcz zlać do słoiczka.
Mięso włożyć
do rondla, najpierw skórką do dołu, smażyć z obu stron, aż stanie się rumiana i
wysmażona, do wytopienia całego tłuszczu.
Mięso wyjąć,
tłuszcz zlać do poprzednio wytopionego, zostawiając w rondlu 1-2 łyżki.
Na tłuszcz
wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, ponownie
dołożyć mięso, wlać wino i śmietanę.
Dołożyć liść
laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, ,kilkakrotnie
odwracając.
Ponieważ
trwa to ze dwie godziny i sos się mocno redukuje, więc warto zaglądać, czy
całkiem nie znikł i w razie potrzeby podlać jeszcze winem lub wodą.
Zdjąć rondel
z ognia, wyjąć mięso.
Do sosu
dodać musztardę i natkę pietruszki, doprawić pieprzem, wymieszać.
Wystudzony
smalec schować do lodówki, aby wykorzystać do innych pysznych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)