Danie
przygotowałam inspirując się przepisem Pascala Brodnickiego, zmieniając nieco proporcje
składników i rezygnując z dodatku masła. Nogi podałam z ziemniakami z wody i sałatką z marchewki i bobu (KLIK) . Danie okazało się przepyszne, warte wielokrotnego
powtórzenia.
WYKONANIE: Nogi
opłukać, osuszyć, odciąć z nich tłuszcz i nadmiar skóry (nie wyrzucać),
przeciąć skórę dookoła kości, przeciąć nogę w stawie na dwie części, ostrym
nożem naciąć pozostałą skórę. Oprószyć
solą i pieprzem. Do rondla
wrzucić odciętą skórę i tłuszcz, smażyć, aż wytopi się cały smalec. Wysmażone resztki
wyrzucić, a tłuszcz zlać do słoiczka. Mięso włożyć
do rondla, najpierw skórką do dołu, smażyć z obu stron, aż stanie się rumiana i
wysmażona, do wytopienia całego tłuszczu. Mięso wyjąć,
tłuszcz zlać do poprzednio wytopionego, zostawiając w rondlu 1-2 łyżki. Na tłuszcz
wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, ponownie
dołożyć mięso, wlać wino i śmietanę. Dołożyć liść
laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, ,kilkakrotnie
odwracając. Ponieważ
trwa to ze dwie godziny i sos się mocno redukuje, więc warto zaglądać, czy
całkiem nie znikł i w razie potrzeby podlać jeszcze winem lub wodą. Zdjąć rondel
z ognia, wyjąć mięso. Do sosu
dodać musztardę i natkę pietruszki, doprawić pieprzem, wymieszać. Wystudzony
smalec schować do lodówki, aby wykorzystać do innych pysznych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)