wtorek, 6 maja 2014

Racuchy z jabłkiem, bananem i rodzynkami





Dawno nie było racuchów, więc zapraszam na powtórkę. Tym razem dodałam rodzynki, które uwielbia mój mąż, a które świetnie podniosły ich smak :)


SKŁADNIKI:
400 g kefiru
2 jajka rozmiar L
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżeczka cukru wanilinowego
50 g drobnych rodzynek
1 mały banan
1 jabłko
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania


WYKONANIE:
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Oddzielić żółtka od białek.
Kefir roztrzepać z żółtkami, dodać mąkę przesianą z sodą i cukier wanilinowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Dodać rodzynki i owoce, wymieszać.
Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron, uważając, żeby się nie przypaliły.
Z nadmiaru tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.










2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...