Racuchy z jabłkiem, bananem i rodzynkami
Dawno nie było racuchów, więc zapraszam na powtórkę. Tym razem dodałam rodzynki, które uwielbia mój mąż, a które świetnie podniosły ich smak :)
SKŁADNIKI:
400 g kefiru
2 jajka
rozmiar L
1 i 3/4
szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta
soli
czubata
łyżeczka sody oczyszczonej
czubata
łyżeczka cukru wanilinowego
50 g
drobnych rodzynek
1 mały banan
1 jabłko
olej
rzepakowy do smażenia
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
Owoce umyć,
obrać, pokroić w kostkę.
Oddzielić
żółtka od białek.
Kefir
roztrzepać z żółtkami, dodać mąkę przesianą z sodą i cukier wanilinowy,
zmiksować.
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Dodać
rodzynki i owoce, wymieszać.
Porcje
ciasta nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu
stron, uważając, żeby się nie przypaliły.
Z nadmiaru
tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Przed
podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Mniam, wpraszam sie na takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
Usuń