Galaretka z kurzych łapek - Wygrzebane z archiwum
Dla niektórych obrzydliwość, dla mnie pyszna przekąska. Wprawdzie rzadko ją przygotowuję, ale tylko dlatego, że nie cierpię obierać kurzych łapek. Jeśli ktoś lubi nóżki wieprzowe w galarecie, nie powinien pogardzić również tym daniem. Z dodatkiem ulubionego octu, soku z cytyny lub chrzanu - pycha :)
SKŁADNIKI:
1,3 kg
kurzych łapek
2,5 l wody
1 płaska
łyżeczka soli
5 ziarenek
ziela angielskiego
liść laurowy
kilkanaście
ziarenek pieprzu
marchewka
pietruszka
kawałek
selera
kawałek pora
ząbek
czosnku
szczypta
kwasku cytrynowego
WYKONANIE:
Z łapek
usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać.
Włożyć go
garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować.
Dodać ziele
angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Następnie zmniejszyć
gaz do minimum i na bardzo wolnym ogniu bardzo długo gotować pod przykryciem
(kilka godzin, tak samo jak tradycyjne nóżki).
Kiedy mięso
zaczyna samo odchodzić od kostek, dołożyć do garnka obraną i umytą włoszczyznę,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy
włoszczyzna będzie miękka całość przelać przez sito (oczywiście wywar
zachować!).
Z lekko
przestudzonych łapek usunąć wszystkie kostki, a to co zostanie włożyć do
przecedzonego wywaru (mój podczas gotowania zredukował się o połowę).
Doprawić do
smaku kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem.
Przelać do
salaterek i przestudzić, a następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Galaretkę
podawać z ulubionym octem, sokiem cytrynowym lub chrzanem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa kurzych łapek dodaje do galaretki drobiowej z tej racji ,że nie daję żelatyny .Daję również szyję indyczą 2-3 ćwiartki z kurczaka i oczywiście włoszczyznę.Gotuje na b.małym ogniu ok.3 godz.
OdpowiedzUsuńŚwietna metoda na galaretę, łapki bardzo dobrze żelują, a taka galaretka musi być pyszna :)
UsuńTo jest cos dla Kobiet ktore cenia sobie naturalna medycyne i kosmetyki jak wiadomo kurze lapki posiadaja ogrom kolagenu (ta klejaca substancja po wygotowaniu) czlowiek po 25 roku zycia powinien co drugi dzien dostarczyc 100ml takiej galaretki zachowacie gladka skore i stawy nie bd bolec pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tym obiema rękami :) Pozdrawiam :)
Usuńwlasnie korzystam z tego przepisu, mam nadzieje ze sie uda moja galareta :D
OdpowiedzUsuńJa również ;) Życzę powodzenia! :)
UsuńUwielbiam taką galaretkę jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńJa również ją uwielbiam :)
Usuń