sobota, 3 maja 2014

Galaretka z kurzych łapek - Wygrzebane z archiwum

Dla niektórych obrzydliwość, dla mnie pyszna przekąska. Wprawdzie rzadko ją przygotowuję, ale tylko dlatego, że nie cierpię obierać kurzych łapek. Jeśli ktoś lubi nóżki wieprzowe w galarecie, nie powinien pogardzić również tym daniem. Z dodatkiem ulubionego octu, soku z cytyny lub chrzanu - pycha :)





SKŁADNIKI:
1,3 kg kurzych łapek
2,5 l wody
1 płaska łyżeczka soli
5 ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
kilkanaście ziarenek pieprzu
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ząbek czosnku
szczypta kwasku cytrynowego


WYKONANIE:
Z łapek usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać.
Włożyć go garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Następnie zmniejszyć gaz do minimum i na bardzo wolnym ogniu bardzo długo gotować pod przykryciem (kilka godzin, tak samo jak tradycyjne nóżki).
Kiedy mięso zaczyna samo odchodzić od kostek, dołożyć do garnka obraną i umytą włoszczyznę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy włoszczyzna będzie miękka całość przelać przez sito (oczywiście wywar zachować!).
Z lekko przestudzonych łapek usunąć wszystkie kostki, a to co zostanie włożyć do przecedzonego wywaru (mój podczas gotowania zredukował się o połowę).
Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem.
Przelać do salaterek i przestudzić, a następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała.


Galaretkę podawać z ulubionym octem, sokiem cytrynowym lub chrzanem.




4 komentarze:

  1. Ja kurzych łapek dodaje do galaretki drobiowej z tej racji ,że nie daję żelatyny .Daję również szyję indyczą 2-3 ćwiartki z kurczaka i oczywiście włoszczyznę.Gotuje na b.małym ogniu ok.3 godz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna metoda na galaretę, łapki bardzo dobrze żelują, a taka galaretka musi być pyszna :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...