Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone
Na straganach pokazały się już pierwsze polskie truskawki, wprawdzie jeszcze nie gruntowe i w masakrycznej cenie, ale już tylko patrzeć, a sezon zacznie się na dobre... :)
Proponuję więc sałatkę z
truskawek o niecodziennym smaku, z octem balsamicznym, pieprzem i świeżą miętą.
Kremowy, delikatny mascarpone stanowi do nich doskonały dodatek.
Ostrzegam - smak jest naprawdę oryginalny i nie każdemu może przypaść do gustu.
SKŁADNIKI:
20 dag
truskawek
1 łyżka octu
balsamicznego
gałązka
świeżej mięty
grubo,
świeżo mielony pieprz
12 dag serka
mascarpone
WYKONANIE:
Truskawki
opłukać, dokładnie osuszyć, odszypułkować i pokroić, w zależności od wielkości,
na połówki lub ćwiartki.
Do truskawek
dodać ocet i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać.
Miseczkę
zafoliować i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Miętę
opłukać, część listków drobno pokroić, kilka zostawić do dekoracji.
Przed
podaniem truskawki wymieszać z posiekaną miętą.
Do salaterek
nałożyć łyżeczką małe kawałki serka.
Na serku
rozłożyć truskawki.
Wierzch
oprószyć odrobiną pieprzu, przybrać listkami mięty.
świetny deser:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dość oryginalny w smaku :)
Usuń