poniedziałek, 12 maja 2014

Gryczotto z marchewką i cząbrem




Przygotowana w ten sposób kasza smakuje zupełnie inaczej niż ugotowana tradycyjnie. Jest bardziej sypka, ma intensywniejszy smak, a połączona z dowolnymi warzywami czy ziołami, może z powodzeniem stanowić samodzielne danie.
Swoje gryczotto podałam jednak jako dodatek do łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym (KLIK)


SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej (20 dag)
1 średnia marchewka
1 ząbek czosnku
2  łyżki oleju
1 łyżeczka masła klarowanego
1/2 łyżeczki cząbru
1 młoda dymka ze szczypiorem
sól
świeżo mielony pieprz



WYKONANIE:
Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając.
Dołożyć czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka.
Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3 minuty, przełożyć do marchewki.
Wlać 2 szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować  ok. 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Pod koniec wymieszać z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem.









4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...