Gryczotto z marchewką i cząbrem
Przygotowana w ten sposób kasza smakuje zupełnie inaczej niż ugotowana tradycyjnie. Jest bardziej sypka, ma intensywniejszy smak, a połączona z dowolnymi warzywami czy ziołami, może z powodzeniem stanowić samodzielne danie.
Swoje gryczotto podałam jednak jako dodatek do łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym (KLIK)
SKŁADNIKI:
1 szklanka
kaszy gryczanej palonej (20 dag)
1 średnia
marchewka
1 ząbek
czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka
masła klarowanego
1/2 łyżeczki
cząbru
1 młoda
dymka ze szczypiorem
sól
świeżo
mielony pieprz
WYKONANIE:
Marchewkę
obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
Czosnek
obrać, posiekać.
Na patelni
rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając.
Dołożyć
czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka.
Na tą samą
patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3
minuty, przełożyć do marchewki.
Wlać 2
szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod
przykryciem gotować ok. 20-25 minut, aż
kasza wchłonie całą wodę.
Pod koniec wymieszać
z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPycha, mój mężuś by mruszał:)
OdpowiedzUsuńJak kiciuś :)
Usuń