poniedziałek, 12 maja 2014

Pełna beta-karotenu i białka zupa z soczewicy






Majowa pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego zamiast orzeźwiającego chłodnika proponuję zupę z soczewicy z dodatkiem kalarepki i czerwonej papryki. Zupa bezmięsna, ale i tak pełna białka, a dobrze przyprawiona świetnie rozgrzeje brzuszek i poprawi humor.


SKŁADNIKI:
łyżka masła sklarowanego
1 mała cebula
1 marchewka
1 kalarepka
pół niedużej czerwonej papryki
ząbek czosnku
3/4 szklanki czerwonej soczewicy (12 dag)
łyżka suszonej włoszczyzny
1,25- 1,5 litra bulionu (5-6 szklanek) – warzywny lub mięsny
sól
pieprz
słodka papryka mielona
mielony kminek



WYKONANIE:
Marchew i kalarepkę obrać, opłukać. Marchew pokroić w ćwierć plasterki, kalarepkę w słupki.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyć po kolei: marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut.
Soczewicę opłukać na sicie i osączyć.
Do rondla dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę.
Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką mieloną.
Można podać z pieczywem.










2 komentarze:

  1. Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...