poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Niebieski tort borówkowy

Kakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :)
Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE!




CIASTO:
3 jajka rozmiar L
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego kakao


PRZEŁOŻENIE:
40 dag naturalnego serka homogenizowanego
36 dag śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka niebieska (Wodzisław) o smaku wieloowocowym
1 łyżeczka żelatyny instant
1/2 szklanki wody
20 dag borówki amerykańskiej


NA WIERZCH:
15 dag borówki amerykańskiej
2 łyżeczki galaretki cytrynowej
1 łyżeczka żelatyny instant
1/4 szklanki wody
cukier puder do oprószenia
listki świeżej mięty









WYKONANIE:


CIASTO:
Oddzieliłam białka od żółtek.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
Białka ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając ubijania dodałam partiami cukier.
Na małych obrotach dodałam do masy po jednym żółtku i cienką strużką wlałam olej.
Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyłam do blaszki, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 35 minut (do suchego patyczka).
Po lekkim przestygnięciu wyjęłam z formy razem z papierem i dostudziłam na kratce kuchennej.
Zimne ciasto przekroiłam na trzy blaty.


PRZEŁOŻENIE:
Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam.
Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder.
W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką.
Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała.
Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami.
Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.


WYKOŃCZENIE:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki.
Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężałam.
Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.







2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...